Václav Krása: Stal jsem se také obětí naivity a podvodu, ale neušpinil jsem se

22.08.2021 7:35 | Komentář

21. srpen, den hanby, kdy nás v roce 1968 obsadila vojska Varšavské smlouvy. Tento den si připomínají především bývalí komunisté, kteří prohráli svůj boj o moc v roce 1968 a také média podporující tzv. "Pražskou kavárnu", protože jej používají jako bič na dnešní Rusko.

Václav Krása: Stal jsem se také obětí naivity a podvodu, ale neušpinil jsem se
Foto: Archiv VK
Popisek: Václav Krása, kandidát do Senátu v roce 2020 za hnutí Trikolóra

Pamatuji si velmi dobře na ten den a až do smrti si jej budu pamatovat. Bylo mi necelých 17. let, všichni jsme tu dobu hodně prožívali a 21. srpen znamenal pro nás konec světa. Mladické a naivní přesvědčení o zlu a dobru, ale...

Po mnoha letech jsem začal přemýšlet proč se tyto události staly a kdo je inicioval. Došel jsem k vlastní teorii příčin a následků. Všichni hovoří o svobodě v roce 1968, o rozvoji všeho možného. Vůbec se nehovoří o tom, že za vlády A. Novotného došlo k tomu zásadnímu uvolnění - vznikla různá malá divadla od Semaforu po Rokoko, byla tu nová vlna Čsl. filmu, byly zahájeny rehabilitace atd. Samozřejmě, že režim udržoval represivni aparát - studentská demonstrace na Strahově v roce 1967, ale nikomu se nic nestalo. A. Novotný zásadně odmítal umístění vojsk Varšavské smlouvy na našem území, i když byl pod velkým tlakem. Jsem přesvědčen o tom, že toto odmítání vedlo k jeho pádu. V lednu 1968 odstraněn na popud Brežněva a také dosazení A. Dubčeka schválil on. Proč zrovna Dubček, který žil dlouho v Rusku, byl slabý politik, naivní, tvárný, ale hlavně měl intelektuální limity? Jsem přesvědčen o tom, že celou akci "Pražského jara" alespoň částečně řídily zpravodajské služby. Cílem bylo vyvolat takovou atmosféru, aby se dal odůvodnit vstup vojsk Varšavské smlouvy na naše území, a to i vůči zahraničí. Svět byl tehdy rozdělen a ani Američané neměli zájem na porušení rovnováhy - také nic neudělali - měli svůj Vietnam.

Důležitá byla volba nového prezidenta, kdy byl A. Novotný v březnu 1968 donucen odstoupit. Byl zvolen L. Svoboda, který měl také obrovské vazby na Rusko. Jsem přesvědčen o tom, že někteří vrcholní komunisté museli tušit co se stane. Představa, že bychom mohli postupně zavést demokratický systém a být pouze volným členem Varšavské smlouvy byla nesmyslná, protože pro mocnosti byla klíčová rovnováha. Pokud toto A. Dubček netušil, neměl v politice co dělat. Vlastní průběh okupace jednoznačně svědčil o tom, že celá akce byla velmi důkladně koordinována z naší strany mnoha lidmi. Jak je to možné? Celá okupace proběhla prakticky bez použití zbraní, protože vše bylo domluveno a nemohu uvěřit tomu, že to špičky KSČ nevěděly. Cíl byl splněn, v naší zemi byla trvale usazena sovětská armáda. Ostatní události jsou již nezajímavé. A Dubček posloužil a byl odstraněn. L. Svoboda byl odměněn setrváním ve funkci.

Vím, že mnoho lidí se mnou nebude souhlasit. Že tzv. progresivní komunisti (P. Pithart, P. Rychetský a další) nikdy nepřiznají, že byli naivní a nalítli na zpravodajskou hru. Popřeli by sami sebe, svojí činnost v té době. Když si uvědomíme, že zpravodajské služby byly iniciátorem útoku na Irák, Libyi a Afghanistán, určitě byly činné i v roce 1968, zvláště pokud měli na našem území spojence. Takže já si už okupaci 1968 moc nepřipomínám. Stal jsem se také obětí naivity a podvodu, ale neušpinil jsem se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …