Lucie Poubová o sobě říká, že je vyléčená shopaholička. A taky vyléčená minimalistka. Ještě před pár lety měla skříně plné oblečení, které ji nijak zvlášť netěšilo. Když jí došlo, v jakých pracovních podmínkách rychloobrátková móda vzniká, stala se z ní naopak aktivistka, která se skoro všeho zbavila. A dostala se do druhého extrému. Nakonec si svou cestu, jak se oblékat hezky a udržitelně, našla a propadla při tom kouzlu swapování – volného vyměňování oblečení – a začala ho v Česku propagovat.

S kamarádkou založila organizaci Swap Prague, na jejíž akce dnes chodí stovky lidí, a když je potřeba, konají se klidně i dvakrát měsíčně. A ve facebookové skupině, která má skoro 30 tisíc členů, seženete všechno, od oblečení přes ovoce na zavařování po náhradu za prasklé víčko mixéru. Kromě toho pořádá Poubová se Swap Prague swapy ve firmách, kde ukazuje, že na věcech z druhé ruky není nic špatného.

„Žijeme v dostatku a je to znát, lidé nevědí, kam se svými věcmi. Neříkáme ale ,nenakupujte‘. Jen o tom pojďme přemýšlet,“ říká v rozhovoru pro HN.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se