Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Zemřela lichtenštejnská kněžna, která se narodila v Praze. Marii bylo 81 let

Zemřela lichtenštejnská kněžna, která se narodila v Praze. Marii bylo 81 let
Zdroj: Profimedia
Úmrtí

Ve věku 81 let dnes zemřela lichtenštejnská kněžna Marie, manželka knížete Hanse Adama II., který je formálně panovníkem Lichtenštejnska. Pražská rodačka zemřela v nemocnici ve švýcarském Grabsu, informovala agentura DPA.

Zdravotní stav kněžny se zhoršil po středeční mozkové příhodě. Zesnula "pokojně a s velkou důvěrou v boha" v kruhu rodiny, oznámil knížecí dvůr. Kněžna Marie byla známá svou sociální angažovaností a uměleckými sklony. V poslední době ale na veřejnosti vystupovala jen zřídka.

Kněžna Marie se narodila v roce 1940 jako čtvrté ze sedmi dětí v Praze. Její rodiče, hrabě Ferdinand Kinský ze Vchynic a Tetova a hraběnka Henrietta von Ledebur-Wicheln, museli po druhé světové válce utéci do Německa, kde Marie chodila do školy až do maturity a později, po jazykovém pobytu v Anglii, vystudovala reklamní grafiku na Mnichovské univerzitě.

Porodila čtyři děti

V roce 1967 se Marie Aglaë Kinská ze Vchynic a Tetova provdala za Hanse Adama II. Svému choti, který se ujal vlády v roce 1984, porodila čtyři děti - syny Aloise, Maxmiliana a Constantina a dceru Tatjanu. Po tři desetiletí stála kněžna Marie v čele Lichtenštejnského Červeného kříže.

Lichtenštejnské knížectví, vklíněné mezi Rakousko a Švýcarsko, patří s rozlohou 160 kilometrů čtverečních a zhruba 39.000 obyvateli mezi nejmenší státy světa, ale je velmi bohaté. Jde o dědičnou konstituční monarchii, kde kníže může mimo jiné rozpustit vládu a parlament. Nyní 76letý kníže Hans-Adam II. v srpnu 2004 předal pravomoci svému synu Aloisi.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy