Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Rekordman Antonio poslal West Ham do čela, Lukaku při návratu skolil Arsenal

Druhé utkání, druhé vítězství, osm vstřelených gólů. Fotbalisté West Hamu navazují na loňskou fazónu. Ve 2. kole Premier League deklasovali ambiciózní Leicester i díky dvěma gólům Michaila Antonia 4:1 a tabulku soutěže vedou. Šest bodů má i kvarteto Liverpool, Chelsea, Tottenham a Brighton. Obhájce titulu Manchester City po úvodní porážce zničil Norwich 5:0, naopak Manchester United remizoval v Southamptonu 1:1.

Michail Antonio (uprostřed) oslavuje gól se spoluhráči z West Hamu
zdroj: REUTERS

"Hammers" poslal do vedení ve 26. minutě Fornals po brejku a Benrahmově přihrávce. Leicesteru v závěru prvního poločasu navíc zkomplikoval situaci Pérez, který byl vyloučen za šlápnutí na Fornalse.

Krátce po změně stran připravil Antonio druhý gól pro Benrahmu. Hosté se vrátili do zápasu snížením Tielemanse, ale v 80. minutě se poprvé trefil Antonio a v klubové tabulce střelců v Premier League překonal italského rekordmana Di Cania. Jednatřicetiletý útočník skóroval ještě v 84. minutě po centru Vladimíra Coufala.

West Ham navázal na úvodní ligové vítězství 4:2 v Newcastlu a teprve podruhé v historii anglické nejvyšší soutěže vede úplnou tabulku. Dosud jedinkrát se mu to povedlo v srpnu 2006. Naopak Leicester nepotvrdil minulou výhru 1:0 nad Wolverhamptonem.

Lukaku načal Arsenal

Za Chelsea se jako první prosadil v 15. minutě po Jamesově přihrávce Lukaku. Historicky nejlepší střelec belgické reprezentace si připsal obnovený debut v dresu "blues", kteří za něj Interu Milán zaplatili 97,5 milionu liber (2,9 miliardy korun), čímž z něj udělali nejdražšího hráče Chelsea. O dvacet minut později zvýšil James.

Úřadující vítěz Ligy mistrů je v nové sezoně Premier League stoprocentní, v 1. kole zdolal jiný londýnský celek Crystal Palace 3:0. Naopak Arsenal nenapravil úvodní porážku 0:2 na hřišti nováčka z Brentfordu.

United ztratili na St Mary's

Southampton se ujal vedení po půlhodině, kdy Adams střelou z hranice vápna pomocí teče od hostujícího záložníka Freda překonal De Geu. Gól byl nakonec připsán Fredovi jako vlastní. United odpověděli deset minut po přestávce zásluhou Greenwooda. Manchester neprohrál na hřišti "Svatých" od srpna 2003 v 11. ligovém duelu po sobě.

Trenér United Ole Gunnar Solskjaer nebyl po utkání spokojený s verdiktem rozhodčího, který podle něj před gólem Southamptonu neodpískal faul na Fernandese. "Vypadá to, že se fotbal posunul od jednoho extrému k druhému. Byl to jasný faul. Ne každé rozhodnutí vyjde ve váš prospěch. Měli jsme a musíme na to reagovat lépe," řekl osmačtyřicetiletý Nor.

O vítězství Tottenhamu rozhodl v 9. minutě z penalty Alli. "Kohouti" si spravili náladu po čtvrteční prohře 0:1 v úvodním duelu 4. předkola Evropské konferenční ligy na stadionu portugalské Ferreiry. Od 72. minuty nastoupil poprvé v sezoně za hosty i útočník Harry Kane. Duel byl pikantní pro trenéra londýnského celku Nuna Espírita Santa, který vedl "Vlky" od roku 2017 až do konce minulé sezony.

"Při příjezdu a na začátku zápasu jsem měl zvláštní pocit. Zažil jsem tu čtyři roky a mám spoustu vzpomínek, na které nikdy nezapomenu. Jakmile se ale začne hrát, všechno jde stranou," uvedl Espírito Santo.

Pochválil Kanea. "Vedl si dobře, pomohl týmu. Měl slibnou šanci. Harry pořád pracuje na zlepšování fyzičky. Je jedním z nejlepších útočníků na světě," prohlásil sedmačtyřicetiletý Portugalec.

Jota opět skóroval

Liverpool se po bezmála roce a půl představil před zaplněnými domácími tribunami a více než 50 tisíc fanoušků vidělo na Anfieldu překvapivě vyrovnaný začátek utkání. První dvě velké příležitosti měli hráči Burnley. Již ve 4. minutě trefil tyč Dwight McNeil a v 17. minutě se po McNeilově centru protlačil k nebezpečné hlavičce Chris Wood.

Již o minutu později se po totožné akci na druhé straně hřiště dostal do zakončení hlavou Jota a svým druhým gólem v sezoně poslal Liverpool do vedení. "Reds" se po vstřelené brance uklidnili a v 27. minutě se prosadil Muhamad Salah, jeho branka však kvůli těsnému ofsajdu neplatila.

Vstup druhého poločasu zvládli zase lépe hráči Burnley, ale ani gól Ashleyho Barnese ze 46. minuty pro postavení mimo hru neplatil. Klid do závěru zápasu dodal Liverpoolu v 69. minutě Mané, který využil nabídku Trenta Alexandera-Arnolda. Český reprezentační útočník Matěj Vydra se do sestavy poražených nevešel.

"Citizens" nadělovali

Také hráči Manchesteru City v domácí ligové premiéře uspěli. Na vysoké výhře obhájců titulu se podíleli čtyři různí střelci a brankář hostů Tim Krul, který si v 7. minutě nešťastně srazil míč do vlastní sítě, čímž poslal svěřence Pepa Guardioly do brzkého vedení.

Druhý gól "Citizens" vstřelila letní posila z Aston Villy Jack Grealish. Anglický záložník, jehož cena se při vyplacení všech bonusů může dostat až na 100 milionů liber, se v novém působišti prosadil poprvé. Další trefy přidali v druhém poločase Aymeric Laporte, Raheem Sterling a Rijád Mahriz a pomohli k nejvyšší výhře v nové sezoně Premier League.

Aston Villa zdolala Newcastle 2:0 a i přes odchod ofenzivní hvězdy Grealishe ve střílení branek zatím nestrádá. Vítěznou trefu obstaral Danny Ings, který před sezonou přišel ze Southamptonu.

První bod získali po remíze 2:2 s Evertonem fotbalisté Leedsu. Svěřenci Marcela Bielsy se oklepali z debaklu, který schytali v prvním kole na Old Trafford a zásluhou branek Mateusze Klicha a Raphinhy dokázali vybojovat remízu. Za Everton se prosadili Dominic Calvert-Lewin a Demarai Gray.

I ve druhém kole bodoval Brentford. Nováček uhrál na hřišti Crystal Palace bezbrankovou remízu a bodově navázal na úvodní vítězství nad Arsenalem. Neporažený zůstává také Brighton, který zdolal Watford 2:0. O branky se postarali Shane Duffy a Neal Maupay.

Anglická fotbalová liga - 2. kolo:

Liverpool - Burnley 2:0 (18. Diogo Jota, 69. Mané), Aston Villa - Newcastle 2:0 (45.+3 Ings, 62. El Ghazi z pen.), Crystal Palace - Brentford 0:0, Leeds - Everton 2:2 (41. Klich, 72. Raphinha - 30. Calvert-Lewin z pen., 50. D. Gray), Manchester City - Norwich 5:0 (7. vlastní Krul, 22. Grealish, 64. Laporte, 71. Sterling, 84. Mahriz), Southampton - Manchester United 1:1 (30. vlastní Fred - 55. Greenwood), Wolverhampton - Tottenham 0:1 (9. Alli z pen.), Arsenal - Chelsea 0:2 (15. Lukaku, 35. James), West Ham United - Leicester 4:1 (80. a 84. Antonio, 26. Fornals, 56. Benrahma - 69. Tielemans).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články