INZERCE

Budova společnosti Eltodo v Praze. Foto: Eltodo

Praha uzavřela kontrakt za víc než 800 milionů s firmou, jejíž šéfka je obžalovaná kvůli úvěrovému podvodu

Hlavní město Praha, respektive městská společnost Technologie hlavního města Prahy, uzavřela smlouvu na pořízení a instalaci nových přístřešků na zastávky MHD se společností, jejíž předsedkyně představenstva je obžalována kvůli úvěrovému podvodu. Jde o společnost Energovod CZ ze skupiny Eltodo a Hariclii Monu Sandescu. Jak už Ekonomický deník informoval, Sandescu je obžalována z účastenství na úvěrovém podvodu, kterého se měla s dalšími obžalovanými dopustit vůči zkrachovalému Metropolitnímu spořitelnímu družstvu.

Nové přístřešky na zastávky MHD vyjdou Prahu podle rámcové smlouvy až na 835 milionů korun, dodá je firma Energovod patřící do skupiny Eltodo. Jak už Jak už Ekonomický deník informoval, předsedkyně představenstva Eltoda, ale i dodavatelské firmy Energovod CZ, Hariclia Mona Sandescu je obžalována z účastenství na úvěrovém podvodu, kterého se měla s dalšími obžalovanými dopustit vůči zkrachovalému Metropolitnímu spořitelnímu družstvu.

Pořízení a instalace nových přístřešků na zastávky MHD vyjdou Prahu do roku 2023, kdy má být mobiliář vyměněn, až na 834,8 milionu korun s DPH. Vyplývá to z materiálu, který v červenci schválili městští radní. Potvrdili jím financování plánu a rozhodnutí městské firmy Technologie hlavního města Prahy o výběru dodavatele zastávek. Tím se stala už zmíněná firma Energovod CZ ze skupiny Eltodo.

Jenže šéfka firmy je už zhruba rok stíhaná policií kvůli účastenství na úvěrovém podvodu. V březnu ji žalobce David Ešner z Vrchního státního zastupitelství v Praze obžaloval, což představuje pro společnost Energovod CZ a kontrakt s městem problém.

Hariclia Mona Sandescu při představování sponzora fotbalového klubu v roce 2016. Foto: Bohemians Praha 1905

Hariclia Mona Sandescu spáchala podle textu obžaloby, s nímž se mohl Ekonomický deník seznámit, zločin úvěrový podvod podle § 211 odst. 1, 6 písm. a) trestního zákoníku, který spáchala jako účastník ve formě pomoci.

„Kdo při sjednávání úvěrové smlouvy nebo při čerpání úvěru uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti… …Odnětím svobody na pět až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 škodu velkého rozsahu,“ zní konkrétní popis odstavců zločinu úvěrového podvodu v trestním zákoníku.

„Hariclia Mona Sandescu umožnila jinému spáchání trestného činu spočívajícího v tom, že při
sjednávání úvěrové smlouvy uvedl nepravdivé údaje, a způsobil takovým činem škodu
velkého rozsahu,“ napsal státní zástupce David Ešner v obžalobě.

Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Úvěr na nákup akcií

Národní centrála proti organizovanému zločinu obvinila předsedkyni pražské představenstva společnosti Eltodo, která se léta starala v hlavním městě například o osvětlení, Hariclii Monu Sandescu z účastenství na úvěrovém podvodu ve formě pomoci vloni na konci června.

Případ úzce souvisí s problémy zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva. Konkrétně jde o úvěr na nákup 70 akcií společnosti Fantus. Firma se dnes jmenuje Pharmatech Holding a Hariclia Mona Sandescu je v ní, stejně jako v Eltodu, předsedkyní představenstva.

Předmětem činnosti společnosti Pharmatech Holding je poskytování účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence a výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona.

Sandescu je předsedkyní představenstva už od března roku 2011. Tedy byla jí v době, kdy se řešil níže popsaný úvěr u vytunelované kampeličky.

Na podzim roku 2012 byl Metropolitním spořitelním družstvem poskytnut stotřicetimilionový úvěr společnosti Teratera na nákup 70 kusů akcií společnosti Fantus. Úvěr byl zajištěn bianco směnkou na řad záložny, vystavenou společností Teratera. Došlo i k zástavě akcií společnosti Fantus. Tu stvrdila svým podpisem v listopadu 2012 záložně Hariclia Mona Sandescu.

Sandescu podle policie i žalobce Davida Ešnera musela vědět, že společnost Fantus byla neaktivní, neměla žádné zaměstnance a pouze držela majetek ve společnosti Favea, a že akcie budou použity jako zástava ke stotřicetimilionovému úvěru v Metropolitním spořitelním družstvu.

Sandescu měla také vědět, že hodnota akcií nepostačí k pokrytí úvěru v záložně. Navíc se měla domluvit se znalcem, aby akcie firmy Fantus ocenil. Stíhán je kvůli této operaci i znalec.

130 milionů za 15 milionů

Hariclia Mona Sandescu měla u metropolitní záložny dva spořící účty, na které jí částka 130 milionů 12. listopadu 2012 odešla. V září 2013 pak společnost Teratera převedla akcie Fantusu na Hariclii Monu Sandescu. Akcie zůstaly v zástavě záložny.

V témže měsíci Česká národní banka kampeličce odňala povolení působit jako družstevní záložna. Jak se ukázalo, záložna byla vytunelována.

Balík pohledávek za kampeličkou MSD získala nakonec v roce 2015 společnost AB-Credit byznysmena Karla Pražáka. Na druhém místě se umístila společnost Glory Daze Associated z Britských Panenských ostrovů, která nabídla za pohledávky o cca sto milionů méně než Pražák. AB-Credit ale téměř ihned, po měsíci, pohledávky přeprodal Glory Daze Associated, za kterou vystupuje Pavel Šimek.

V lednu 2017 byla v Praze a kyperské Larnace podepsána smlouva mezi Glory Daze Associated (Michailem Loucou) a Hariclií Monou Sandescu o postoupení pohledávek. Nesplacenou pohledávku v původní výši 130 milionů korun odkoupila podle této smlouvy Sandescu za 15 milionů korun.

Ekonomický deník se snažil dlouhou dobu sehnat vyjádření Hariclie Mony Sandescu. Odezva přišla až po několikáté urgenci a telefonických pokusech.

„Vážený pane redaktore, obracím se na vás jako právní zástupce paní Hariclie Mony Sandescu v reakci na vaše dotazy. Není nám známo, z jakých zdrojů čerpáte informace o vámi uvedeném trestním řízení. Na základě vašich dotazů žádosti lze pouze důvodně předpokládat, že disponujete informacemi uniklými z trestních spisů. Z toho důvodu, jak jistě pochopíte, musíme ponechat vaše dotazy ve vztahu k jakémukoli trestnímu řízení bez odpovědi,“ zareagoval na jaře právník Šimon Peták.

Vítěz tendru

Vraťme se zpět ke kontraktu společnosti Energovod CZ s hlavním městem. Společnost Energovod CZ zvítězila v otevřeném výběrovém řízení vyhlášeném městskou společností Technologie hlavního města Prahy. Nové prvky městského mobiliáře budou dodávány od roku 2021 do roku 2023 a celková hodnota dodávky a instalace činí 689 880 800 korun bez DPH. 

Na provoz přístřešků MHD měla od roku 1994 do konce letošního června smlouvu francouzská firma JCDecaux, která městu platila a výměnou mohla na vlastním mobiliáři umisťovat reklamu. Minulé vedení města smlouvu označilo za nevýhodnou, což firma odmítla. Současná reprezentace na rozhodnutí té minulé navázala a rozhodla, že mobiliář nahradí vlastním.

Na provozovatele reklamy na nových zastávkách plánuje město vypsat samostatný tendr. Technickou správu a údržbu mobiliáře podle dnes schváleného materiálu zajistí THMP. Radní dnes souhlasili také s uzavřením rámcové smlouvy mezi magistrátem a THMP, kterou bude město nový mobiliář financovat. Výměna by podle informací města měla letos vyjít na 69,2 milionu korun, příští rok na 517,8 milionu a v roce 2022 na 247,8 milionu korun.

Ekonomický deník proto oslovil pražský magistrát, zda nevnímá obžalobu šéfky společnosti, s níž uzavřela kontrakt, za problém.

„K instalaci přístřešků jsme vydávali tiskovou zprávu, kterou naleznete v příloze. Dále zasílám také usnesení Rady hl. m. Prahy (případně jej naleznete v usnesení Rady hl. m. Prahy na našich webových stránkách pod číslem R-40958). Smlouvu s dodavatelem uzavírá městská společnost Technologie hlavního města Prahy, která také připravovala výběrové řízení a zajistí kompletní inženýring a instalaci nového mobiliáře vlastními silami, k detailům se tak doporučuji obrátit přímo na ni,“ odpověděl na otázky mediální asistent pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

Podle předsedy představenstva Technologie hlavního města Prahy Tomáše Jílka byla veřejná zakázka otevřená pro co nejširší okruh možných dodavatelů, kteří byli navíc osloveni v předběžných tržních konzultacích. 

„Jen důraz na ekonomickou kvalifikaci jsme zachovali tak, abychom zajistili dodávky v požadovaném množství a čase přiměřeně silným dodavatelem. Uzavřená rámcová smlouva nám umožní postupně odebírat potřebné množství dílů mobiliáře, a to včetně případných rezerv, vlastní instalace a výměna už pak bude v rukách našich pracovníků,“ vysvětlil Tomáš Jílek a doplnil, že smlouva zajistí dodávky přístřešků až po dobu čtyř let a následně odběr náhradních dílů.

Není proto tedy vyloučeno, že se společnost Energovod CZ v rámci tendru o problémech šéfky představenstva kvůli obžalobě ze závažného hospodářského deliktu jaksi zapomněla zmínit.

Jan Hrbáček