Prezident Miloš Zeman při udílení vyznamenání ve Vladislavském sále v roce 2019. Vpravo prezidentův poradce Martin Nejedlý, vzadu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Jan Urban: Proč se Miloš Zeman bojí BIS. Čas se mu krátí a jeho lidé potřebují klid na práci

Napsal/a Jan Urban 23. srpna 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

V české politice zřejmě neexistuje nikdo jiný, kdo by za dobu svého působení v nejvyšších funkcích dokázal ustát takovou sérii skandálů a podezření na korupci ve svém nejbližším okolí jako Miloš Zeman. Jestliže dnes Zeman před volbami útočí na BIS a jejího šéfa, opakuje jen staré triky. 

Bamberský kufřík už v roce 1995 (zveřejněn 1998), výroba kompromitujících materiálů na nepohodlné spolustraníky a´la Akce Olovo proti kdysi populární sociální demokratce Petře Buzkové (2000), miliardové privatizační podvody jeho osobního guru Miroslava Šloufa ve spolupráci s kriminálním podsvětím. A po dvaceti letech jsou jeho – Šloufem dosazení – nejbližší spolupracovníci Martin Nejedlý a Vratislav Mynář v hledáčku policie i zpravodajských služeb; opět přinejmenším s podezřením na korupci.

Mohou být v klidu. Miloš Zeman se, jako správný capo di tutti capi, vždy dokázal o „svoje lidi“ postarat. A když to nešlo potichu nebo politickou domluvou v zákulisí, vždy uměl nepohodlné a nepřizpůsobivé policisty či zpravodajce včas zničit nebo odvolat. V civilizované zemi by jen zlomek podobné nekorektnosti stačil k okamžitému vyhnání z politiky. Ne tak u nás.

Odvolání Jana Kubiceho prosazoval už v roce 2000 osobně Miloš Zeman až u prezidenta Václava Havla, který ho s tím ovšem nemilosrdně vyhodil.

Zemanova destrukce policie

Říká se tomu „zombie politika“, protože stejně jako zombie jenom předstírá, že je živý, i v české zombie politice mnohé jenom vypadá jako v demokracii. Instituce a politici se jen tváří, že věří v ústavu a zákon nade všemi stejně. Spolky, které vypadají jako politické strany, předstírají, že si nic nepamatují, a média bez paměti a tím pádem i znalosti kontextu nemohou plnit funkci hlídačů demokracie.

Jenom v takovém zombie politickém světě může Zemanova skvadra fungovat a vzkvétat. Trvá to už příliš dlouho a Zeman, který to mezitím dotáhl až na prezidenta, začal mít strach. A tak musí jednat a lhát.

Kdo by si dnes ještě chtěl vzpomenout, že už jednou koncem 90. let zničil na přání kriminálního podsvětí vedení všech protikorupčních útvarů policie i zpravodajských služeb? Nešťastná BIS tehdy zaznamenala hned několik telefonátů mezi gangsterem Františkem Mrázkem, který žádal jejich odvolání, a Zemanovým šéfporadcem Šloufem, který mu pak radostně hlásil, že „už je to s Mlhou zařízené“ – rozuměj se Zemanem.

A skutečně: za několik dní byli odvoláni velitelé tří klíčových protikorupčních útvarů policie i šéf BIS. Zdeněk Macháček, který v roce 1995 velel legendárnímu zátahu proti ruské mafii v restauraci U Holubů, strávil dokonce tři měsíce ve vazbě, a přesto, že soud označil jeho obvinění za zcela vykonstruovaná, od policie odešel.

Velitel protikorupční policie Evžen Šírek byl odvolán. Policejní tým Pokr, který začal vyšetřovat třicet pět vražd připisovaných objednávkám gangstera Mrázka, byl rozpuštěn a vraždy nikdy nebyly vyšetřeny.

Když Robert Šlachta v roce 2008 nastupoval do velení protimafiánské jednotky po vynuceném odchodu Jana Kubiceho, dostal prý na uvítanou tablo se sto jedenácti fotografiemi policistů, kteří útvar opustili.

Mimochodem, odvolání Jana Kubiceho prosazoval už v roce 2000 osobně Miloš Zeman až u prezidenta Václava Havla, který ho s tím ovšem nemilosrdně vyhodil. Policie se z této destrukce nevzpamatovala dodnes a stovky dalších znechucených policistů raději odešly ze služby, než by snášely diktát zkorumpovaných politiků, přikazujících, co se smí a co nesmí vyšetřovat.

Zemanova „famiglia“ dnes víc než kdy jindy potřebuje „klid na práci“. Za dva roky nevyhnutelně skončí a žádní čmuchalové jim proto nesmí koukat do karet. I kdyby jim to zákon přímo ukládal.

Čmuchalové nesmějí koukat do karet

BIS působí podle zvláštního zákona na území České republiky a má za úkol získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi a, samozřejmě, o činnosti a sítích cizích zpravodajských služeb u nás.

Protože plní zákonem ukládané povinnosti, musí jí okolí prezidenta i prezident sám znepokojovat a zajímat. Nejvyšší ústavní činitel a vrchní velitel armády plácá nesmysly o operacích NATO na Balkáně nebo o válce v Sýrii, zpochybňuje členství České republiky v Severoatlantické alianci i plnění základních spojeneckých závazků.

Martin Nejedlý, který se netají svou afinitou k putinismu a ruskému diktátorovi osobně, se pohyboval přinejmenším v blízkosti korupcí prolezlých jednání o nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu.

Šéf prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, neschopný dosáhnout na bezpečnostní prověrku, je vyšetřovaný hned v několika kauzách pochybných zakázek. Zemanův osobní přítel a soused Pavol Krúpa, prezidentem vyznamenaný za „boj proti ekonomickým zmr*ům“ byl nyní za totéž odsouzený americkým soudem pro vydírání. A tak by se dalo pokračovat hodně dlouho.

Jestliže dnes Zeman před volbami útočí na BIS a jejího šéfa, opakuje jen staré triky. Předchozí ředitel BIS Jiří Lang byl v roce 2016 odejit stejným způsobem (obviněn z porušení zákona), ale dokázal v podstatně „mírovější“ konstelaci uhádat alespoň ředitelský post na Národním bezpečnostním úřadě.

Zemanova „famiglia“ dnes víc než kdy jindy potřebuje „klid na práci“. Za dva roky nevyhnutelně skončí a žádní čmuchalové jim proto nesmí koukat do karet. I kdyby jim to zákon přímo ukládal. A dokud tak příhodně slepé „politické strany“neprohlédnou a neseberou odvahu, bude to pokračovat ve stejném duchu i po Zemanově odchodu.

 

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)