Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

5 generálů zemřelo v 9 dnech. Covid se podepsal pod sérii úmrtí vlivných na Kubě?

Autor: mav, The Guardian - 
23. srpna 2021
20:41

Na Kubě zemřelo za nejasných okolností pět generálů, většinou starších a vysloužilých. Podle deníku Guardian to potvrdil komunistický režim. Na (přinejmenším) jednoho z nich má nemilé vzpomínky Madeleine Albrightová.

„9 dní. 5 mrtvých generálů na Kubě. Velmi zvláštní,“ tweetoval americký senátor Marco Rubio reprezentující Floridu, syn kubánských imigrantů, který pravlast pozorně sleduje. „Vysocí vojenští představitelé měli poslední dobou neuvěřitelnou smůlu.“

Cizí zavinění série úmrtí se ale nepředpokládá. Pravděpodobná se jeví nákaza koronavirem, zemřeli kolem poloviny července, kdy na ostrově rapidně přibývalo nových případů.

Nejznámějším z generálů byl Rubén Martínez Puente (†79), někdejší velitel kubánského letectva. V roce 2003 byl v Miami obžalován z podílu na sestřelení dvou amerických civilních letadel - v aféře Brothers to the Rescue.

V únoru 1996 kubánský MiG-29 sestřelil dvě americká neozbrojená letadélka Cessna 337, patřící neziskové organizaci Brothers the the Rescue. Tu založili v Miami kubánští exulanti s cílem zachraňovat Kubánce, kteří z Kuby na Floridu prchají na člunech. Vedle toho však nelegálně létali přímo nad kubánskou pevninu a shazovali protirežimní letáky.

Kauzu pak mimo jiných řešila česká emigrantka Madeleine Albrightová, v té době americká velvyslankyně v OSN (za 11 měsíců z ní pak Bill Clinton udělal svou ministryni zahraničí). Jak tehdy informoval deník Los Angeles Times, záhy po incidentu prezentovala v Radě bezpečnosti přepis komunikace mezi kubánskými migy a věží, který Američané zachytili. Bylo z ní jasné, že komunističtí stíhači přesně vědí, na koho střílí.

„Malé bílomodré letadlo v nízké výšce,“ hlásil pilot MiGu-23. „Cessna 337,“ potvrdil jeho kolega v MiGu-29 a vyžádal si povolení zaútočit, které hned dostal. První raketa zasáhla cíl. „A má po koulích.“Ten už se sem s*át nebude,“ libovali si piloti.

Piloti ovšem varování z Kuby dostali. „Víme, že jsme v nebezpečí pokaždé, kdy překročíme 24. rovnoběžku, ale jako svobodní Kubánci jsme odhodlaní to učinit,“ reagoval jeden z kubánských exulantů podle přepisu.

„Šokovala mě radost, jakou piloti měli z takové chladnokrevné vraždy,“ prohlásila po zasedání Rady bezpečnosti Albrightová na tiskové konferenci.

Na čtvrt století starou záležitost Albrightová nezapomíná, letos v únoru si na Twitteru připomněla výročí: „Před 25 lety Castrův režim naprosto zbaběle sestřelil čtyři piloty Brothers to the Rescue. Myslím na rodiny těchto hrdinů a všech, kteří stále touží po změně na Kubě.“

Martínez Puente s oběma piloty byli obžalováni ze čtyřnásobné vraždy, spiknutí s cílem zabíjet americké občany a zničení letadel; hrozil by jim trest smrti, psaly roku 2003 LA Times.

Ani jeden se pochopitelně před americký soud nedostavil. Generál, který se stal kubánským poslancem, zemřel 24. července, jak informovalo memorandum Revolučních ozbrojených sil Kuby.

Týden předtím kubánský prezident Miguel Díaz-Canel informoval o úmrtí jiného generála: „Srdečné kondolence příbuzným, přátelům i bojovníkům naší východní armády, jejíž velitel, generálmajor Agustín Peña, právě zesnul,“ tweetoval „smutné zprávy“ Díaz-Canel, který v prezidentském úřadě předloni nahradil Raúla Castra. Agustín Peña Pórrez se dožil jen 57 let.

Naopak vysloužilý brigádní generál Armando Choy Rodríguez se dožil 87 let. Podle kubánské online encyklopedie EcuRed měl čínského otce, pročež se mu říkalo Číňan. Coby student byl u počátků revolučního Hnutí 26. července, pak se přidal k povstalecké armádě Fidela Castra. Zúčastnil se i mise v Angole, kam v rámci studené války Kuba poslala vojáky.

Marcelo Verdecia Perdomo byl vysloužilý brigádní generál, který sloužil v osobní stráži Fidela Castra; zemřel 20. července. A konečně Eduardo Lastres Pacheco stejné hodnosti zemřel 26. července.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi