Hlavní obsah

Policie uzavírá kauzu, v níž viní Speychala z velkého daňového úniku

Foto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Podnikatel Petr Speychal.

Reklama

Kauza kolem podnikatele Petra Speychala dospěla do fáze, kdy se již mohou obvinění a jejich advokáti seznámit se spisem.

Článek

Po více než třech letech se uzavírá vyšetřování rozsáhlé kauzy, která se dotýká bývalého šéfa ČKD Praha DIZ Petra Speychala.

Policie v této souvislosti obvinila vedle něj také dalších 21 lidí z krácení daně, praní špinavých peněz nebo účasti na organizované zločinecké skupině.

Speychalův advokát Josef Monsport nebo obhájce Adam Kopecký, který zastupuje další z obviněných, potvrdili, že kauza nyní dospěla do fáze, kdy se již mohou seznámit se spisem.

K čemuž dochází krátce před tím, než policisté navrhnou státnímu zástupci, aby například na skupinu podal obžalobu k soudu. Mohou ale také stíhání v opačném případě zastavit.

Žalobkyně Petra Ullrichová z Vrchního státního zastupitelství v Praze tak jen pro Seznam Zprávy uvedla, že v tuto chvíli vyšetřování nadále probíhá.

Monsport však uvedl, že se spisem se již seznamuje, ale zatím neskončil.

„Z toho, co jsem zatím viděl, je situace ohledně pana Speychala stejná jako před lety. Tehdy byla sice stížnost proti obvinění zamítnuta. Ale současně státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství vyjádřil vážné pochybnosti o jeho účasti na věci s tím, že je potřeba získat další důkazy pro případnou obžalobu,“ napsal Monsport pro Seznam Zprávy.

„Žádné takové další důkazy jsem zatím ve spisu neviděl a myslím, že ani neuvidím,“ doplnil Speychalův obhájce.

Podobně se vyjádřil i advokát Kopecký. „Jestli se opravdu stal nějaký trestný čin, o tom bude případně rozhodovat až soud,“ prohlásil Kopecký.

Vedle Speychala byli obviněni tehdejší manažeři firmy ČKD Praha DIZ, zástupce společností, s nimiž tato společnost obchodovala nebo takzvaní bílí koně.

Skupina si podle obvinění vytvořila síť firem, které dodávaly ČKD Praha DIZ fiktivní faktury. Díky tomu si firma mohla nakonec odepsat větší objem na daních. Celkově tak podle tvrzení policie připravila stát o více než 850 milionů.

Policie uvádí, že obvinění k zakrytí trestné činnosti využívalo několik firem sídlících v USA nebo ve Velké Británii, na jejichž účty pak byly peníze také odesílány.

Policisté podrobně zadokumentovali například převod peněz z firmy ČKD Praha DIZ na účet londýnské společnosti Codeco Factoring. Přístup k jejímu kontu měl další obviněný Petr Gregor.

Právě tato londýnská firma pak podle vyšetřovatelů poslala mezi roky 2011 a 2013 na soukromý účet Speychala přes 110 milionů korun.

Vyšetřovatelé také tvrdí, že mají zadokumentováno přes 600 případů, kdy jednotliví aktéři vybrali z účtů v hotovosti přes 650 milionů.

Tyto peníze se pak – jak uvádí policisté – odvážely do jednoho z domů v Praze 10, kde měl kancelář Petr Speychal a sídlila zde i další firma. Jejím jednatelem byl Petr Gregor.

Z peněz se pak vyplácely podle pokynů Speychala odměny za dodání fiktivních faktur a vyplácely se jednotlivým zástupcům společností – většinou šlo o takzvané bílé koně.

Obhájce Monsport však odmítl, že by Speychal někoho úkoloval.

Reklama

Doporučované