plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  24.08.2021 00:00:00

Plzeň: Velkoformátové obrazy z výstavy Barva na ulici oživují Proluku a náplavku u Radbuzy

Velkoformátové obrazy z výstavy Barva na ulici oživují Proluku a náplavku u Radbuzy

Fotografie: E. Kriegerová

Fotografie: E. Kriegerová

Více než tři desítky velkoformátových obrazů proměnily historické hradby v Proluce a zdi na náplavce u Radbuzy v otevřenou uměleckou galerii, výstavu Barva na ulici uspořádala Unie výtvarných umělců Plzeň. V pořadí již 14. ročník propojil práce 22 malířů a výtvarníků z Plzně a Bavorska, umění pod širým nebem si lidé mohou prohlédnout do 28. srpna.

Přestože velké obrazy oživují místa v centru Plzně již od začátku měsíce, vernisáž výstavy se uskutečnila v pátek 20. srpna společně se zahájením Festivalu na ulici, jehož součástí výstava je. Slavnostního zahájení se za město Plzeň zúčastnili primátor Martin Baxa a jeho náměstkyně Eliška Bartáková, za Městský obvod Plzeň 3 místostarosta Ondřej Ženíšek, přítomni byli také ředitel Festivalu na ulici Lukáš Krásný a Květa Monhartová a Aneta Arnetová z pořádající Unie výtvarných umělců Plzeň.

Tématem letošního ročníku Barev na ulici se staly „Kořeny a symboly“, volbu při vernisáži vysvětlila jedna z kurátorek Aneta Arnetová: „V dnešní, jistě z části nejisté době, jsme zvolili téma, které vyvolává zklidnění, pocit jistoty, ale zároveň určité ohlédnutí za tím vším. Sami můžete zhodnotit, jak se s tématem poprali výtvarníci a umělci z Čech a Německa, jak ztvárnili toto téma na svých plátnech.“

Fotografie: E. Kriegerová

„Je to zvláštní, ale mám velikou radost už jen ze samotného faktu, že se tady můžeme potkat. Ono je to možná banální, ale když si vezmete, jak vypadala naše země před půl rokem, tak nikdo nevěřil, že se tady budeme moci setkat a užívat si kulturu. Tak mi dovolte, abych především poděkoval Lukáši Krásnému, protože ten i v těch nejhorších měsících doufal, že se festival podaří zorganizovat. Poděkování patří i Unii výtvarných umělců Plzeň za to, že v těch nepěkných časech připravovala přeshraniční výstavu. Chtěl bych hlavně poděkovat vám návštěvníkům, kteří dnes přišli do Proluky a kteří se ještě chystají přijít na festivalové koncerty,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Ředitel Festivalu na ulici Lukáš Krásný řekl, že letošní ročník je opravdu bohatý. „Naší snahou bylo propojovat všechny možné styly, které se mohou označovat jako kultura, od hudebních stylů přes divadla, tanec až po výtvarné umění. A mám radost, že opět jako v minulosti i dnes můžeme zahájit výstavu děl, které jsou zasvěceny jako Barvy na ulici,“ dodal Lukáš Krásný.

Také místostarosta Městského obvodu Plzeň 3 Ondřej Ženíšek popřál návštěvníkům akce příjemný kulturní zážitek. Kromě jiného také věří, že se společné kořeny české a bavorské budou proplétat i v budoucnu, nejen jako téma letošních Barev na ulici.

Na městských hradbách v Proluce je k vidění 17 obrazů, druhou část výstavy připravili umělci na náplavku u Radbuzy, tam je 16 velkoformátových pláten. V září se díla přesunou do Centra Bavaria Bohemia v Schönsee.

Text: Eva Kriegerová

Fotogalerie

Velkoformátové obrazy z výstavy Barva na ulici oživují Proluku a náplavku u RadbuzyVelkoformátové obrazy z výstavy Barva na ulici oživují Proluku a náplavku u RadbuzyVelkoformátové obrazy z výstavy Barva na ulici oživují Proluku a náplavku u RadbuzyVelkoformátové obrazy z výstavy Barva na ulici oživují Proluku a náplavku u RadbuzyVelkoformátové obrazy z výstavy Barva na ulici oživují Proluku a náplavku u RadbuzyVelkoformátové obrazy z výstavy Barva na ulici oživují Proluku a náplavku u RadbuzyVelkoformátové obrazy z výstavy Barva na ulici oživují Proluku a náplavku u RadbuzyVelkoformátové obrazy z výstavy Barva na ulici oživují Proluku a náplavku u Radbuzy

Zveřejněno: 24. 8. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688