V chemičce vyrostla nová plynová kotelna za 1,2 miliardy. Klesnou díky ní emise prachu i oxidů dusíku
Foto: ORLEN Unipetrol
Most

Záluží - ORLEN Unipetrol, největší rafinérská a petrochemická skupina v České republice, pokračuje v modernizaci svého chemického závodu v Záluží u Litvínova. V souladu s postupným naplňováním své nízkoemisní strategie nahradila dosavadní hnědouhelnou kotelnu pro zajištění chodu etylenové jednotky zcela novou plynovou kotelnou. Celková investice dosáhla úrovně 1,2 miliardy korun. Díky modernímu zařízení na snižování emisí klesnou emise prachu o 50% a emise oxidů dusíku o 70%.

„Pokračujeme v rozvoji našich výrobních kapacit směrem ke zvyšování efektivnosti a snižování energetické a emisní náročnosti. Zcela nová, moderní kotelna etylenové jednotky je toho dokladem. Má vyšší účinnost a její zprovoznění je dalším dílčím krokem na cestě k emisní neutralitě, které chceme dosáhnout nejpozději do roku 2050,“ řekl Tomasz Wiatrak, předseda představenstva skupiny ORLEN Unipetrol.

Nová kotelna etylenové jednotky je vybavena dvěma vysokotlakými olejo-plynovými kotly, z nichž každý vyrobí až 105 tun vysokotlaké páry za hodinu (při teplotě 520 oC a tlaku 11,5 MPa). Mají zhruba o tři procenta vyšší účinnost než dosavadní teplárenský zdroj. Díky modernímu zařízení na snižování emisí poklesly emise prachu o 50 % a emise oxidů dusíku o 70 %. ORLEN Unipetrol tak současně plní požadavky české a unijní legislativy v oblasti ochrany ovzduší včetně zpřísněných emisních limitů pro velká spalovací zařízení vycházející z unijního dokumentu Závěry o nejlepších dostupných technikách (BAT – Best Available Techniques), který nabyl účinnosti v srpnu 2021.

Výstavbu nové teplárny provedla na klíč společnost BERTSCHenergy se sídlem v rakouském Bludenzu. Jako hlavní smluvní partner společnost nabízí individualizovaná energetická řešení pro průmyslové podniky a lokální dodavatele energií s důrazem na nejvyšší efektivitu z hlediska výkonnosti a nákladů.

Zajímavosti z výstavby nové teplárny:

  • celkové množství betonu: 2.000 m3
  • celkové množství ocelové konstrukce: 744 t
  • celková váha jednoho kotle: 225 t
  • celková váha instalovaného potrubí: 224 t
  • celková délka instalované kabeláže: 100 km
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru