Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Tande už znovu skáče. První pokusy po těžkém pádu si pochvaloval

Pět měsíců uplynulo od jeho těžké pádu na můstku v Planici. Norský skokan Daniel-André Tande se do nájezdové stopy ale již vrátil a po zotavení z vážných zranění si svůj návrat pochvaluje.

"Je fantastické konečně zase moci skákat," radoval se Tande ve videorozhovoru zveřejněném Mezinárodní lyžařskou federací (FIS). "A jsem trochu překvapený, že to s úrovní mých skoků vypadá celkem dobře," dodal.

Tande měl vážný karambol 25. března, kdy před závodem Světového poháru na planickém mamutím můstku nezvládl let ve zkušebním kole. Při pádu si zlomil klíční kost a poškodil plíci, utrpěl také krvácení do mozku. V nemocnici v Lublani strávil několik dní v umělém spánku.

Je nám líto, video expirovalo.
Skokan Tande je po těžkém pádu v Planici v umělém spánku

Na první tréninkové skoky po pauze se dlouho těšil. "Bylo pro mě těžké vidět skákat kolegy z týmu a moci jenom přihlížet," řekl. "Když jsem se převlékl, byl jsem trochu nervóznější než obvykle, ale na můstku potom už bylo všechno znovu normální," konstatoval po prvních skocích na středním můstku v Oslu.

S fyzickou přípravou začal v červnu, již v dubnu jej šéftrenér Alexander Stöckl zařadil do reprezentačního výběru pro olympijskou sezonu.

Tande se v roce 2018 stal v Oberstdorfu mistrem světa v individuálním závodě v letech na lyžích, třikrát šampionát ovládl s týmem a rovněž s družstvem vybojoval zlatou medaili na olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018. Dvakrát v kariéře skončil třetí v celkovém hodnocení Světového poháru (2016/17 a 2017/18).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články