Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neuvěřitelná drzost turistů v Tatrách: Vykoupali se ve Štrbském Plese a ohrozili tamní ekosystém

Drzí turisté se koupali ve Štrbském Plese, ilustrační foto.
Drzí turisté se koupali ve Štrbském Plese, ilustrační foto.  (Autor: Shutterstock)
Autor: rix - 
24. srpna 2021
15:02

Drzost skupiny polských turistů jako by neznala hranic. Výletníci se chtěli na túře po Tatrách zchladit, a tak naskákali do Štrbského Plesa. Toto proslulé ledovcové jezero je ovšem velice citlivým územím z důvodu výskytu vzácných organismů. Ochranáři varují, že podobné chování může vést k úplnému zániku ojedinělého ekosystému!

„Mrzí nás, že i přes každoroční důrazné opakování zákazu koupaní se i přesto najdou neohleduplní turisté, kteří tento zákaz porušují. Věříme však, že velká většina návštěvníků národního parku respektuje zákon a chová se k přírodě ohleduplně,“ uvedla podle serveru Plus Jeden Deň mluvčí Státní ochrany přírody Kristína Bocková.

Ochránci přírody připomínají, že plesa a potoky jsou velmi citlivými ekosystémy. Tyto oblasti podle nich slouží jako domov velkému počtu živočichů, mezi nimi jsou i endemité, tedy organismy obývající jen určité lokality. Ochránci popsali, že i malé změny prostředí mohou vést k jejich zániku. 

Bocková dodala, že na ochraně Štrbského Plesa a dalších se podílejí mimo profesionálních ochranářů i dobrovolníci. „Jak dobrovolní, tak profesionální ochránci mohou udělit pokutu pouze v případě, že jsou přímými svědky porušení zákona, což vzhledem k rozloze území není vždy možné,“ vysvětlila.

 

llenourek ( 24. srpna 2021 22:14 )

Tak ty máš v palici pěkně nasráno...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání