Hybatelé rezonance zvou v další sezoně do světa klasiky i jazzu. Vystoupí Sekera, Košárek, Marek a Najponk

Cyklus klavírních recitálů Hybatelé rezonance chystá v nové sezoně koncerty čtyř představitelů klasiky i jazzu, a to opět v působivém prostředí Anežského kláštera v Praze. Za koncertní křídlo C. Bechstein D 282 usedne pianista a interpret klasické hudby Miroslav Sekera, dále žádaný komorní hráč Karel Košárek, dirigent, skladatel a jazzový pianista Kryštof Marek či osobnost české jazzové scény Najponk. Koncertní sérii zahájí 4. října Miroslav Sekera.

Na mém recitálu zazní díla dvou nejvrcholnějších autorů klasicistního období J. Haydna a W.A. Mozarta i představitele romantismu F. Liszta a F. Chopina, které nespojuje jen jejich věhlas fenomenálních klavíristů, ale i fakt, že své hudební vzdělání započali u pedagogů s českými kořeny,“ přibližuje své úvodní vystoupení cyklu Miroslav Sekera. Svůj program oproti původnímu plánu pozměnil. Zazní mimo jiné Haydnova Sonáta C dur, Hob. XVI/50; Chopinova Balada F dur op. 38, č. 2; Berceuse Des dur op. 5 a Scherzo cis moll op. 39, č. 3; Mozartových 9 variací D dur na menuet Jean-Pierra Duporta, KV 573 a výběr z díla Ference Liszta.

Kryštof Marek, foto Lenka Hatašová

Držitel Českého lva za hudbu k filmu Masaryk, dirigent, skladatel, textař, aranžér a jazzový pianista Kryštof Marek je druhým interpretem nadcházejícího cyklu. „Srdečně zvu do světa mých autorských skladeb, které improvizačně rozvedu pro sólový klavír. Ve druhé části večera se ke mně připojí vynikající saxofonista David Fárek. Podkladem budou například mé jazzové suity Silent Way of Night, Midnight Pictures či Sinael Jazz Symphony…,“ poodhaluje Kryštof Marek program svého vystoupení 1. listopadu. Marek od konce 80. let působí v mnoha hudebních a divadelních projektech, a to v nejširším možném spektru hudebních žánrů, a jako dirigent mimo jiné v Hudebním divadle Karlín, Studiu Dva či plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla.

Do průniku světů klasické a jazzové hudby 21. března pozve vyhledávaný český komorní hráč Karel Košárek. Na svém recitálu si mimo jiné bude klást otázku, jak propojit baroko s jazzem nebo jak zněla Rapsodie v modrém před tím, než ji Gershwin předal k orchestraci. Košárek uvede hudbu G. Gershwina, F. Gulda, N. Kapustina nebo E. Wilda.

Jazzu se klavírní křídlo značky Bechstein otevře 25. dubna pod rukama Najponka. Jeho program pro recitál je zatím tajemstvím. Jeho repertoár nabízí široký záběr od jazzových standardů, přes současnou jazzovou tvorbu, instrumentální verze hitů popové scény až po vlastní kompozice. Najponkova hra stále odkazuje na jazzové ikony Oscara Petersona nebo Theloniouse Monka.

Sdílet článek: