Olomoucké
Zelenenoviny.cz

Odborníci vytváří obsáhlou encyklopedii o Jeseníku

24.8.2021 | Šumperk

pohoříLidé milující hory a pohoří si již letos před Vánocemi vychutnají rozsáhlou publikaci mapující hostorii i současnost Jeseníku. Na tvorbě se podílí řada odborníků.


Ještě letos by měla nejvyšší moravskoslezské hory přiblížit netradiční obrazová encyklopedie pracovně nazvaná Čti Jeseníky. Čtenáři by v ní měli najít vedle velkoformátových koláží historických fotografií také kuriózní příběhy a informace o klíčových osobnostech regionu a místních zajímavostech.

Publikaci tvoří kolektiv autorů, mezi nimiž jsou například odborníci z muzeí, autoři knih o regionální historii či zástupci CHKO Jeseníky, do projektu je zapojena i řada sběratelů historických pohlednic a fotografií.

Připravovaná kniha mapuje Jeseníky a jejich severní podhůří, zahrnuje tak Hrubý a částečně i Nízký Jeseník, Zlatohorskou pahorkatinu a Góry Opawskie. „Naším cílem je vydat knihu, která čtenáře nezavalí množstvím dat a informací, ale pomůže mu si lépe představit, jak Jeseníky v minulosti vypadaly. Umožní mu zahlédnout dnes již neexistující panoramata a nasát atmosféru zmizelých míst. Ne však v úplně vážném duchu, protože koláže sice dokáží vystihnout více souvislostí najednou, ale zároveň jsou přirozeně bizarní. Naším cílem je čtenáře provést nejen po top lokalitách, ale i po méně známých místech,“ říká spoluautor publikace Lukáš Abt. Podotýká, že kniha je určena celému spektru čtenářů od dvanácti let, využívána by mohla být i ve vzdělávání.

„Předpokládaný rozsah je asi padesát kapitol na sto třiceti stranách ve velkém formátu 35×50 cm. Pokud to okolnosti dovolí, rádi bychom knihu představili před letošními Vánocemi,“ prozrazuje Abt, známý také jako autor knihy Atlas jesenických pramenů.

Cílem je podle něj vytvoření kvalitní obrazové a informativní encyklopedie inspirující k objevování našich hor.

„Lidem, kteří naslouchají, umožní publikace rekonstruovat to, co nám zde zanechaly předchozí generace. Mnohé bylo zničeno, zapomenuto, přetvořeno, nově vybudováno. Je jen na nás, jak se k závazku, ale i omylům předchozích generací postavíme,“ přibližuje základní vizi autorského týmu Lukáš Abt.

Alespoň třetinu zisku z publikace by autoři rádi „vrátili“ zpět do krajiny Jeseníků. Konkrétně na opravy a obnovu drobných památek, původních stezek a odpočívadel, ale také do výsadby alejí, či solitérních stromů.

 

Redakčně upraveno.

Zdroj: Šumperk

Zdroj: Pixabay.com

Více informací najdete v rubrikách:



    Reklama

    Co se dělá pro životní prostředí:

    Reklama: