Vychází soundtrack filmu Zátopek skladatelky a hudebnice Beaty Hlavenkové

Vychází soundtrack filmu Zátopek skladatelky a hudebnice Beaty Hlavenkové

Tisk

hlavenkova 200Den 26. srpen bude patřit Zátopkovi ve filmu i na vinylu. Do českých kin vstupuje film Davida Ondříčka Zátopek a vychází také soundtrack Zátopek skladatelky, zpěvačky, pianistky, producentky a dvojnásobné držitelky Ceny Anděl, Beaty Hlavenkové.

 

 

Ze soundtracku k filmu Zátopek zaznívá velkolepost orchestru, ale i intimita klavírní hry Hlavenkové. K nahrávání byli přizváni také hosté - trumpetista Oskar Török a basista Rasťo Uhrík.

Na výsledném zvuku čtrnácti skladeb se podílejí motivy postav nebo běhu v určitých tempech - BPM - vycházející z průměrné rychlosti Zátopkova běhu, náznaky lidové melodiky, efektově procesovaný zvuk, čistý klavír, orchestr, hlas, samply a jejich kombinace.

Příběh se na desce prolíná v lehce jiné souslednosti než ve filmu. Motivy jsou zkráceny, prodlouženy či spojeny, aby fungovala celistvost samotného soundtracku.

Veškerá dema vznikala ve studiu Czechmate Beaty Hlavenkové, orchestrální party pak natočila spolu se sCore Orchestra pod vedením dirigentky Michaely Rosza Růžičkové v hudebním studiu České televize, finální mix zpracoval zvukový mistr Michal Pekárek a mastering alba připravil Matouš Godík.

„Práce to byla moc krásná, náročná, ale o to víc vzrušující. Bavilo mě dotýkat se lidových písní, které byly oblíbené u Emila a Dany, bavilo mě hudebně pracovat s tempem jeho běhu, bavilo mě hledat cestu hudebního vyjádření, které bude slušet tomuto výjimečnému filmu. A dostat do světa i zlomek našeho hudebního dědictví, stejně jako nás ve světě reprezentuje Zátopkova osobnost a úspěchy. Těšilo mě pracovat se zvuky, klavírem, sound designem, orchestrem, triem a vše kombinovat. Myslím, že odvaha je společnou nití pro celý děj a postavy, stejně tak jako pro tvůrce tohoto filmu,“ říká Hlavenková.

Soundtrack Zátopek vychází na LP i digitálně u českého vydavatelství Minority Records. Limitovaná edice obsahuje 180 gramový sytě červený vinyl a výpravný 16 stránkový booklet s velkoformátovými fotografiemi z filmu. Obal alba graficky zpracovali Aleš Najbrt a Jakub Spurný ze Studia Najbrt.

„Musím říct, že jsem se zamiloval do dokonalého vinylu k filmu Zátopek. Když mě nikdo nevidí, potají se s ním doma mazlím,“ dodává režisér filmu, David Ondříček.

hlavenkova vinyl

Hlavenková je jednou z nejvýraznějších českých muzikantek s nezaměnitelným nadžánrovým autorským rukopisem. Je držitelkou dvou Cen Anděl - za album Theodoros (2013) a jako Interpretka roku 2019. Je autorkou filmové hudby k filmu Dukla 61, vydala pět sólových alb, 29. října vychází její nové album Žijutě.

Beata Hlavenková spolupracovala s řadou tuzemských i zahraničních muzikantů, nejdéle pak s Lenkou Dusilovou, se kterou vytvořila projekty Eternal Seekers a Baromantiku. Skládá hudbu pro divadlo věnuje se také tvorbě pro děti či mentoringu nebo pedagogické činnosti na NYU v Praze.

Přečtěte si rozhovor s Beatou Hlavenkovou.

hlavenkova2

Interpret: BEATA HLAVENKOVÁ

Album: Zátopek Soundtrack
Kat. číslo.: MIN56
Formáty alba: LP/DL
Vydavatel: Minority Records
Datum vydání: 26. srpen 2021

hlavenkova cover

 

Zdroj foto: Marcel Rozhoň, Anežka Horová

Více informací:
minorityrecords.com
beatahlavenkova.com
luckymanfilms.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rita Kindlerová: „Je to jeden z nejlepších příběhů o lidskosti a cestě člověka k poznání sebe sama a svého místa na světě.“

Rita Kindlerova 200Rita Kindlerová je naše nejrespektovanější překladatelka z/do ukrajinštiny, intelektuálka a žena různých zájmů. Ačkoliv dříve měla problém se překladatelstvím uživit, v posledním půlroce je její profese velmi žádaná. Její posled...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Rozhodni se! Jak ve správný čas najít správné řešení

rozh 200Nejen pro všechny nerozhodné lidi je určena kniha Rozhodni se! Jak se správný čas najít správné řešení, která láká už jen příjemně zeleným přebalem s hracími kostkami. Jejími autory jsou bratři Chip a Dan Heathovi, ...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

Mezipatra: Břišní tanečníci i láska seniorek

jezero zen mezipatraTřináctý ročník festivalu Mezipatra bude v pražském kině Lucerna zahájen 8. listopadu ve 20 hodin slavnostním ceremoniálem a promítnutím kanadského filmu z roku 2010 Místy oblačno. Projekc...