Jan Urbach: Plot proti migrantům na hranici Řecka a Turecka

25.08.2021 7:37

Řecko kvůli očekávanému přílivu ilegálních imigrantů z Afghánistánu nainstalovalo na hranici s Tureckem 40 km dlouhý plot a monitorovací systém. Na začátku tohoto týdne řecký ministr pro migraci oznámil, že „Řecko se nechce stát bránou do Evropské unie pro Afghánce, prchající před eskalací konfliktu ve své zemi“.

Jan Urbach: Plot proti migrantům na hranici Řecka a Turecka
Foto: yadvasherm-org
Popisek: Přistěhovalci - ilustrační foto

Nemůžeme pasivně čekat na možný příliv migrantů, řekl nyní podle sdělovacích prostředků řecký ministr pro ochranu občanů Michalis Chrisochoidis. „Naše hranice zůstanou nedotknutelné,“ dodal. Hovořil tak v souvislosti s dokončením 40 km plotu, který Řecko postavilo na hranicích s Tureckem. Řecké služby také na hranici nainstalovaly nový sledovací systém.

Chrisochoidisova prohlášení přišla v době, kdy Turecko vyzvalo evropské země k převzetí odpovědnosti za afghánské migranty. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v projevu vysílaném všemi tureckými televizemi uvedl, že „Turecko není a nebude evropským skladem uprchlíků. Nemá žádný takový závazek.“ a současně prohlásil, že „Evropa nemůže řešit problém s migranty tím, že uzavře své hranice.“

Připomeňme, že v roce 2015 bylo Řecko jednou z těch zemí Evropské unie, které bylynejvíce zasaženy migrační krizí. Na řecké ostrovy tenkrát pronikl téměř milion lidí zejména ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Turecko později napomáhalo migraci o Řecka pozemní cestou, převáželo je na hranici a pomáhalo v jejím překročení. Řecko muselo k překonání krize nasadit policejní i armádní síly.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…