Před sto lety došel Hašek na Lipnici, příznivci vyrážejí v jeho stopách

  8:58
Byl čtvrtek, 25. srpna 1921. Necelou půlhodinu před polednem na nádraží ve Světlé nad Sázavou vystoupili z vlaku spisovatel Jaroslav Hašek a malíř Jaroslav Panuška. Nikdo je nevítal, přesto se jednalo o osudovou chvíli pro jejich životy i pro českou literaturu. Příznivci se dnes vydají v jejich stopách na Lipnici.

Právě dnes je tomu sto let, kdy Hašek s Panuškou přijeli z Prahy. Pěšky se pak vydali na Lipnici, kterou Panuška dobře znal. V minulosti už v okolí tvořil.

Traduje se, že cesta to byla veselá. Dvojice debatovala s lidmi a několikrát se zastavila na pivo. Zdolat osm kilometrů jim trvalo hodiny. Na Lipnici údajně dorazili až před půlnocí.

Na připomínku Haškova a Panuškova putování se přesně po sto letech uskuteční opakování jejich cesty. Po poledni se z nádraží ve Světlé ve stopách obou umělců vydají hned dvě výpravy, které se dost možná spojí v jednu.

„Opravdu se uskuteční dvě stejné akce dvou různých pořadatelů, kteří o sobě navzájem do poslední chvíle nevěděli,“ směje se lipnický starosta Zdeněk Rafaj.

Jednu pořádá Podmelechovský spolek. Jeho členové do Světlé přijedou vlakem ve 12.06 a v bačkorách se vydají na Lipnici. Cestou plánují číst Haškovy texty.

Snad dorazíme rychleji, smějí se pořadatelé

Druhá akce se má odehrát v režii vedení Lipnice a haškologů v čele se spisovatelovým vnukem Richardem a pravnukem Martinem. Část milovníků života a díla Jaroslava Haška má přijet vlakem z Prahy ve 12.37. „Před sto lety vlak, ve kterém Hašek cestoval, přijížděl jen o minutu dřív,“ zmínil Rafaj.

Poté se i tento průvod vydá pěšky na Lipnici. „Doprovázet nás bude pivní sanitka,“ doplnil lipnický starosta. Jak dodal, přidat se může kdokoliv. Stačí být po poledni na nádraží.

„Trasa kopíruje pouť Jaroslava Haška a Jaroslava Panušky. Povede ze  Světlé parkem a polní cestou přes Závidkovice, pak do Radostovic po silnici, Dolním městem kolem kostela a hospody U Muchů a po silnici na Lipnici,“ popsal havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák, který bude jedním z pořadatelů a zároveň se při výpravě ujme role Jaroslava Panušky.

„Snad budeme v hostinci U České koruny rychleji, než pánové před sto lety,“ se smíchem dodal Dvořák.

„Oslavit výročí tak významné události se sluší právě v době, kdy nastane. Proto jsme to nechtěli nechávat na víkend a pořádáme to uprostřed týdne,“ vysvětluje starosta Rafaj.

V městečku pod hradem strávil jen rok a půl

Příjezd Jaroslava Haška na Vysočinu skutečně svůj význam měl. Přítele Jaroslava Panušku Hašek potkal cestou do hospody v Praze na Těšnově. Nechal si od hospodského natočit dobrou míru, aby nespadla pěna, jak hlásá pamětní deska na světelském nádraží, s tím, že se hned vrátí.

Jenže Hašek sedl s Panuškou na vlak a do Prahy se nevrátil. Tehdy už vážně nemocný a trpící obezitou se na Lipnici usadil. Nejprve bydlel v hospodě U České koruny. Poté si pod hradem koupil malý, ale poměrně drahý domek. Dnes je v něm Památník Jaroslava Haška.

Na Lipnici se Haškovi líbilo. Zamiloval si hospůdku i hrad, kde jednu chvíli provázel. Na Lipnici rovněž napsal své nejznámější dílo, Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Zpočátku sám, později už ale kvůli nemoci dokázal text jen diktovat. Zemřel počátkem ledna 1923, tedy jen necelý rok a půl po příchodu na Vysočinu. Pochován je na místním hřbitově.