Richard Seemann: Německý spolkový prezident do Česka

25.08.2021 13:57

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier se svou manželkou Elke Büdenbenderovou zavítají dnes na třídenní návštěvu České republiky. Šedesátipětiletý státník navštíví Prahu a Ústí nad Labem.

Richard Seemann: Německý spolkový prezident do Česka
Foto: Radim Panenka
Popisek: Výhled od německého kancléřství na Spolkový sněm

Podle Deutschlandfunku na pořadu dne bude také jednání o přijetí uprchlíků z Afghánistánu. Cesta do Německa a zpět se uskuteční vlakem, kde se během jízdy z Berlína do Prahy spolkový prezident setká s lidmi, kteří německo-české vztahy prožívají v každodenním praktickém životě, například s dojíždějícími do práce.

V Praze bude spolkový prezident politicky jednat s prezidentem České republiky, předsedou vlády, Senátu a Poslanecké sněmovny a vzdá zde úctu atentátníkům na zastupující říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942.

Německo a Česká republika, jak se oznamuje ve zveřejněném programu, jsou pro sebe navzájem mimořádně důležitými hospodářskými, vědeckými a obchodními partnery. Z tohoto důvodu se spolkový prezident setká se zástupci podnikatelské sféry a navštíví Německo-české výzkumné a inovační centrum pro pokročilou průmyslovou výrobu, kde bude seznámen o spolupráci v oblasti průmyslu 4.0 a robotiky. Během své návštěvy se pak v Ústí nad Labem v blízkosti česko-německých hranic zaměří na společnou historii a budoucí otázky česko-německých vztahů.

Sociální demokrat Frank Walter Steinmeier je od roku 2017 dvanáctým spolkovým prezidentem. V letech 1999-2005 byl vedoucím spolkového kancléřství za vlády Gerharda Schrödera, v letech 2005-2009 v prvním kabinetu Angeliky Merkelové ministrem zahraničí a od roku 2007 také vicekancléřem Spolkové republiky. Jeho druhé funkční období ve funkci ministra zahraničí trvalo od roku 2013 do roku 2017 a po porážce kandidáta SPD na kancléře ve volbách do Spolkového sněmu v roce 2009 byl v letech 2009 až 2013 předsedou parlamentní frakce SPD a tedy i lídrem opozice.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.