Tři vícedenní závody

25.8.2021 Petr Klimpl

 Tři vícedenní závody

Na poslední prázdninový víkend jsou připraveny hned tři vícedenní závody.

Cena východních Čech má před sebou 36. ročník (je to vícedenní závod s nejdelší nepřetržitou tradicí). Letos ho pořádá OK Lokomotiva Pardubice v lesích v okolí Pusté Rybné, na mapách od Petra Marečka. Program je tradiční - v pátek odpoledne krátká trať (stavitel tratí Ondřej Pipek, mapa V kapradí), v sobotu klasika (Vladimír Lučan, mapa Spálený kopec) a v neděli zkrácená klasika s intervalovým startem (Šimon Mareček, mapa Hlučál). Po všechny dny čeká 850 závodníků (to byl limit počtu přihlášených) krásný vysočinský les - v kopcovitém vysočinském terénu, který je převážně dobře průběžný, prudší svahy jsou kamenité, vrcholové partie i skalnaté; vyskytují se i partie hustníků, místy s velmi sníženou průchodností, v blízkosti četných vodotečí se občas vyskytuje podrost (ale ne ostružiny). V ženách patří k hlavním favoritkách Zuzana Jedličková, Šárka Kulhavá a Marta Lučanová, v mužích pak David Procházka, Václav Komanec, Jan Nechanický či Polák Mikolaj Dutkowski. První etapu poběží i členové juniorské reprezentace, pro které to bude jedna z posledních příprav před odjezdem na MSJ do Turecka. Web závodu najdete zde.

Interkompas 47 navazuje druhým ročníkem na tradici tohoto závodu z minulého století. Třídenní závody pořádá Spolek Orientačních Sportů Jindřichův Hradec s centrem v Cyklocampu pod Landštejnem (Staré Město pod Landštejnem). Členitý terén v srdci České Kanady(střední hustota sítí komunikací, na mnoha místech kameny, skalky, sem tam i skály) přilákal tisícovku závodníků. V lese se díky kůrovci sice dost těžilo, ale stále převažují lesní porosty, jehličnaté i listnaté nejrůznějšího stáří. Mapy pro všechny etapy připravili Jan Beneš a Arnošt Komárek. První etapa (delší krátká trať) se běží v pátek na mapě Pstruhovec IK 47 a postavil ji Arnošt Komárek. V sobotu je druhá etapa (klasická trať), stavitel tratí Jan Beneš měl k dispozici mapu Uhliště IK47. V neděli je závěrečná etapa - zkrácená klasická trať s hendikepovým startem (na mapě Mlýnský les IK47 ji postavil Petr Nouza). K hlavním favoritům patří v ženách Němka Patricia Nieke, Michaela Omová, Kamila Gregorová, Jana Semrádová, Martina Matějů, Jan Benešová či Iva Kavánková. V mužích pak Rakušan Jannis Bonek, Jan Šedivý, Jan Mrázek, Marek Prášil, Jan Schulhof, Daniel Wolf, Jeroným Kamenický, Michal Smola, Roman Zbranek, Stanislav Mokrý a Pavel Brlica. Informace najdete na webu závodu.

West Cup přivítá na startu necelých 500 závodníků. Za centrum zvolil pořadatelé z Nejdek Orienteering Vysokou Jedli v Nejdku. Program začne v pátek krátkou tratí, v sobotu je klasická trať, v neděli je další klasická trať (pro některé kategorie s volným pořadím kontrol a s hromadným startem), všechny etapy se běží na mapě Vysoká Jedle. Poběží v podhorském, zvlněném až kopcovitém terénu, kde je středně hustá síť cest, rozmanitá podložka, místy bažinatý terén. První etapu postavil Nick Newiak, další dvě pak Jakub Zieba. Mezi hlavní aspirantky na vítězství patří v ženách Němka Hanka Straube, Lenka Svobodová, Magdalena Škáchová a Romana Kubínová, v mužích jsou favority Dan Pavlovec, Daniel Šafka a Adam Bravený. Podrobnosti o závodě jsou na stránce závodu v IS ORIS.


« zpět