Některým cestovním kancelářím skončí pojištění proti úpadku, získat nové je složitější

Některým velkým cestovním kancelářím končí platnost současné smlouvy pojištění proti úpadku za měsíc či dva. Momentálně vyjednávají s pojišťovnami o nových podmínkách, situace je ale složitější než bývala v předchozích letech. Vyplývá to ze zjištění ČTK a vyjádření zástupců vybraných kanceláří. Pojištění pro případ úpadku je pro činnost CK vyžadováno zákonem.

Stát by měl proto podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) Jana Papeže zajistit, aby tato podmínka byla splnitelná. Pokud se tak nestane, mohou CK na stát uvalit žaloby za znemožnění podnikání, řekl dnes ČTK.

Fakt, že pojišťovny vyhodnotily pojištění CK proti úpadku jako rizikový produkt, nezpůsobila podle Papeže pandemie koronaviru, ale bankrot britské CK Thomas Cook v roce 2019. Byla nejstarší firmou svého druhu na světě. Jejích služeb využívalo 19 milionů klientů ročně. "Pád Thomase Cooka vyčerpal zajistitelům obrovské peníze," uvedl Papež.

Ohledně pojištění proti úpadku se ACK podle Papeže snaží jednat s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). To má podle něj ale pasivní přístup. S pojišťovnami jsou cestovní kanceláře podle Papeže zajedno. Nyní nezbývá než vyčkávat, jak se k situaci postaví stát, uvedl.

"Vláda ČR letos 18. ledna z iniciativy ministerstva průmyslu a obchodu a MMR schválila program COVID Záruka CK za účelem pomoci sjednat zákonnou povinnost pojištění ochrany pro případ úpadku cestovní kanceláře," uvedl dnes mluvčí ministerstva Vilém Frček.

V rámci tohoto programu Českomoravská záruční a rozvojová banka dosud podle něj poskytla záruky za zhruba 87 milionů korun. Program je otevřen do konce roku. "Cestovní kanceláře mohou vedle pojištění záruky pro případ úpadku sjednávat také bankovní záruky. Do budoucna ministerstvo zvažuje různé varianty, včetně změny stávajícího garančního fondu," řekl dále Frček.

Pojištění pro případ krachu už v loňském roce výrazně zdražilo. Momentálně ale není podle Papeže hlavním tématem cena, ale vůbec to, zda pojišťovny CK zajistí. Obecně se podle něj ví, že pojišťovací trh bude menší, nelze ale nyní určit, na které CK, velké nebo malé, to může dopadnout.

Smlouvy na pojištění proti úpadku končí CK v různých termínech, uzavírány jsou na rok. Například CK Exim Tours a CK Fischer je mají do konce září.

"Obecně lze říci, že je pro cestovní kanceláře situace složitější než bývala v minulých letech. Vzhledem k naší velikosti a tomu, že jsme součástí silné německé skupiny REWE, ale s vyjednáváním žádné problémy nemáme. Od začátku října tedy budeme zajištěni, tak jak požaduje legislativa," řekl mluvčí Fischer Group Jan Bezděk.

CK Čedok má smlouvu uzavřenou do konce října. Podle její mluvčí Evy Němečkové se nyní uskutečňují jednání týkající se konkrétních podmínek pojištění, uvedla.

MMR k dnešku eviduje 621 aktivních CK. Činnost k 20. srpnu v meziročním srovnání podle resortu přerušilo 135 kanceláří, 17 ukončilo činnost a 18 vyhlásilo úpadek. Na začátku loňského roku v ČR fungovalo 856 CK.

Související

Více souvisejících

cestování cestovní kanceláře

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy