Čeští boccisté si kvalifikací do Tokia splnili sny, ve sportu podobnému petánque pomáhají i rodiče

Dostat se na paralympiádu bylo pro boccistu Adama Peška v posledních letech největším snem - a povedlo se. Těžce hendikepovaný mladý muž do Tokia přicestoval i s oběma rodiči. Maminka je totiž jeho spoluhráčka a tatínek plní roli asistenta. Bocciu - tedy sport podobný francouzskému petánque - dělá Adam od dětství.

Od zpravodaje z místa Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Cuřínová se spoluhráčem Samuelem Waage (vpravo) a trenérem české reprezentace v boccie Robertem Křivanem (vlevo)

Kateřina Cuřínová se spoluhráčem Samuelem Waage (vpravo) a trenérem české reprezentace v boccie Robertem Křivanem (vlevo) | Foto: Zdeňka Trachtová | Zdroj: Český rozhlas

„Postoupit ze skupiny a pak se uvidí jak dál,“ popisuje Radiožurnálu Adam Peška stručně svůj cíl, který si do Tokia stanovil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Zdeňky Trachtové o českých boccistech na paralympiádě v Tokiu

Ve sportovním centru Ariake mu právě skončil trénink, na tom samém místě ho za pár dní čeká i první soutěž. „Je to úžasné, že jsem se sem dostal. Kvalifikace byla v roce 2019, to bylo několik turnajů. Na konci roku už jsem byl kvalifikovaný,“ říká.

Těšení i nervozitu před první soutěží může Adam sdílet se svojí maminkou Ivanou Peškovou, která je zároveň jeho spoluhráčkou.

„Můj úkol je v podstatě nahrazovat Adamovi ruce a nohy, takže jsem jeho sportovní pomůcka, řekla bych. On míří, říká mi, který míček mám vzít, jak ho mám dát vysoko. Já ho nastavím a on pomocí tykadla na hlavě je poslední, kdo se toho míčku může dotknout,“ vysvětluje spolupráci Ivana Pešková. 

„Nesmím se dívat do hřiště, nesmím mluvit, nesmím s ním mít vůbec žádný kontakt,“ doplňuje.

Sportovní centru Ariake, dějiště paralympijského turnaje v boccie

Na otázku, zda v „rodinném týmu“ nenastane někdy ponorka, se Adamův tatínek Josef Peška usměje. „No, to docela trefné. Máme ponorky, ale musíme je překonat. Cíl je náš syn a děláme vše pro to, aby měl co nejlepší podmínky,“ říká.

Jako Adamův tatínek a asistent v jednom, zajišťuje Josef Peška výpravě hlavně vybavení - svému synovi dokonce vyrobil jeho speciální helmu a rampu na bocciu. Apartmán v paralympijské vesničce Peškovi sdílí s další boccistkou - Kateřinou Cuřínovou, jejím spoluhráčem a trenérem. 

Invalidní vozíky, kufry plné zbraní a zmeškaný let. Čeští střelci po strastech dorazili na paralympiádu

Číst článek

„Já bych chtěla moc postoupit ze skupiny, to by byl můj cíl, protože mám hodně těžké soupeře. A když by se povedlo něco víc, tak jedině dobře,“ říká Kateřina.

Tokio je pro ni druhou paralympiádou - zkušenosti už nasbírala v Rio de Janeiru. Bocciu hraje od dětství, má totiž od malička mozkovou obrnu a postižení všech končetin.

„Boccia pro mě znamená jako sport hodně moc. Naučila jsem se takové pokory, respektu a jak se vyrovnat se spoustou věcí. Že na tom nejsem tak špatně tělesně jako lidé kolem mě. Někteří jsou na tom mnohem hůř,“ říká pětatřicetiletá paralympijská sportovkyně.

První soutěž o postup ze skupiny čeká Adama i Kateřinu v sobotu 28. srpna.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme