Neočkovaní zaměstnanci Delta Air Lines budou mít nižší příjem, zaplatí vyšší pojištění

Boeing 767 společnosti Delta Air Lines. Foto: Collin Brown Photography / Flickr.comBoeing 767 společnosti Delta Air Lines. Foto: Collin Brown Photography / Flickr.com

Firma argumentuje vysokými náklady na hospitalizaci nakažených neočkovaných.

Tlak některých leteckých společností na vakcinaci zaměstnanců proti Covid-19 pokračuje. Den poté, co švýcarské aerolinky Swiss International Air Lines  oznámily povinnost očkování pro veškerý letový personál, přišel americký dopravce Delta Air Lines s finanční motivací.

Ve veřejném dopise zaměstnancům oznámil šéf Delty Ed Bastian, že od listopadu letošního roku budou neočkovaní zaměstnanci měsíčně platit o 200 dolarů více na zdravotním pojištění než jejich očkovaní kolegové. V USA je systém zdravotního pojištění jiný než v Evropě, výrazně více je do něj zapojen zaměstnavatel.

„Průměrné náklady na jednoho zaměstnance hospitalizovaného s Covid-19 jsou 50 tisíc dolarů. Tento příplatek, který zavedeme, zohledňuje finanční riziko, které neočkovaným zaměstnancům vzniká,“ uvedl Bastian. Podle něj v posledních týdnech skončili v nemocnici s Covid-19 pouze neočkovaní zaměstnanci.

Opatření začne platit od listopadu letošního roku. Současně musí všichni neočkovaní zaměstnanci nosit ve všech vnitřních prostorách roušky, od 12. září se pak každý týden testovat.

V USA jde u leteckých společností ještě o mírnou verzi nátlaku na zaměstnance nechat se očkovat. United Airlines, Frontier Airlines či Hawaiian Airlines již oznámily povinné očkování pro všechny zaměstnance.

Podle Bastiana je aktuálně zhruba 75 % zaměstnanců očkovaných. Očkování považují dlouhodobě letecké společnosti jako jednu z cest k návratu k plnému provozu.

Tagy Delta Air Lines očkování proti Covid-19
20 komentářů