„Projekt Má Vlast EDIT je místem pro podporu lokální tvorby, která byla až donedávna přehlížena. Pro obdiv krásných věcí a šikovných lidí. Online platforma k propojení známých i neznámých kreativních duší,“ shrnuje jedna ze zakladatelek Natalie Kotrlová.

Z domácích tvůrců svou designerskou tvorbu představili již známí návrháři Ivana Mentlová, Klára Nademlýnská, Božidara, Leeda, Vanda Janda, Jan Černý, Michaela Hriňová (AiM), Natálie Dufková nebo značky Silk & Stones či Buffet Clothing.

Svou kolekci v industriálním Design Portu měl příležitost představit také vítěz soutěže VAN GRAAF Junior Talent z Prague Fashion Weeku Aleš Hnátek, a došlo také na nováčky – vůbec poprvé se v rámci projektu před veřejností prezentovaly se šperky Magdalena Šťastníková a Anna Baum, představily se svíčky značky so.Slow, ložní prádlo Givili či česká pečující kosmetika Artiffine.

„Má Vlast EDIT je pro mě hlavně o lidech. Je to o komunitě lidí, kteří něco umí a mají potřebu tvořit. Ano, ta platforma v sobě nese covidový impuls, ale během druhého lockdownu jsme si všichni uvědomovali, o co víc chceme objevovat české a slovenské umění, knihy, filmy a investovat naše vydělané peníze zpátky českým a slovenským tvůrcům a výrobcům,” vysvětluje jedna ze zakladatelek, Magda Žůrková.

Tváří letošního druhého ročníku Má Vlast EDIT Pop-Upu se stala herečka Jana Plodková, právě ona je považována za největší požitkářku všeho českého. Podle zakladatelek projektu právě Jana už několik desítek let ztělesňuje české holky, dívky a superženy a její postavy mají neodmyslitelnou charakteristiku: jsou krásné, silné a zároveň i křehké a zranitelné, jsou veselé i smutné a inklinují k českému humoru a vlastenectví.

Design Port je unikátním prostorem, který projektu Má vlast EDIT vdechl nezaměnitelnou atmosféru. Na jednom místě se podařilo propojit architekturu, design a módu. Přestože šlo o první větší akci, která se zde konala, zdaleka nezůstane tou poslední, DEPO má v plánu se nadále a pravidelně otevírat veřejnosti v rámci propojení s dalšími zajímavými projekty, o kterých se dočtete na www.designport.cz. Stejně tak svým tvůrčím životem dál pluje i Má Vlast, která vás ráda se svými dalšími uměleckými a ryze česko-slovenskými počiny uvítá na stránkách www.mavlastedit.cz.