Festival poprvé bez Bartoškovy »pravé ruky«: Už se ani nehnu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Festival poprvé bez Bartoškovy »pravé ruky«: Už se ani nehnu!

Posledního ročníku v roce 2019 se Eva ještě účastnila.
Posledního ročníku v roce 2019 se Eva ještě účastnila. (archiv)

Po 27 letech se poprvé na MFF Karlovy Vary neobjevila jedna z nejdůležitějších žen Jiřího Bartošky (74). Eva Zaoralová (88) se nemůže téměř hnout a všechno způsobily nefunkční dveře Lázní Luhačovice. Zlomily jí stydkou kost.

Bartoška se svojí »pravou rukou «, která s ním od roku 1994 vedla karlovarský festival, počítal do poslední chvíle. Měl pro ni zařízeno luxusní apartmá a přemlouval ji. Říkal, že pro ni pošle to nejpohodlnější fáro na světě a Michael Caine (88), který si na 55. ročníku převzal Křišťálový glóbus, se prý na ni moc těší. „Štve mě to, ale nejsem schopna ani převozu. Barťák mě přesvědčoval, že to zvládnu. Že prý Michael Caine, který je stejně starý jako já, chodí také o holi a má k tomu ještě asistenta, to taky zvládne, ale nezlákal mě. Nejde to. Mně hůl nestačí. Nehnu se,“ svěřila trpce Aha! filmová kritička.

Úraz v lázních Zaoralová v roce 2019 sice prodělala operaci páteře, ale na festival dorazila, i když už si netroufla na červený koberec. Potom pobývala po různých rehabilitačních centrech a lázních, aby byla fit, až se dostala do Lázní Luhačovice. A tam se stal malér. Eva ale nezakopla, neuklouzla ani neupadla, ale skříply ji dveře! Jejich otevírání a zavírání má na starosti fotobuňka, ta ale v tomto případě selhala. Dveře léčebny se zavřely ve chvíli, kdy ještě Zaoralová stála mezi nimi, takže ji srazily na zem a zlomily stydkou kost. Od té doby nechodí, maximálně v bytě udělá pár kroků o chodítku.

Michael Caine o svých dvou Oscarech a rytířském titulu

Video se připravuje ...

„Můj zdravotní stav je takový, že jsem skutečně nemohla na festival odjet,“ zdůraznila ještě Zaoralová s tím, že v jejím apartmá ve Varech se teď střídá dcera Klaudie a tři vnuci. „A ten, kdo z nich tam zrovna není, se tady stará o mě doma,“ vysvětluje Eva, která se těší, až skončí festival a Bartoška ji dopraví všechny filmy ke zhlédnutí domů. Evě totiž nikdy neunikl jediný snímek, vždyť je také pro uvedení na festivalu vybírala a ve Varech byla od rána do večera v kině.

Kdo je Eva Zaoralová?

Česká filmová publicistka a doktorka filozofie Eva Zaoralová se specializuje především na francouzský a italský film. Vedle Jiřího Bartošky vede už od roku 1994 MFF Karlovy Vary – do roku 2010 působila jako umělecká ředitelka, od roku 2011 je uměleckou poradkyní festivalu. Je držitelkou státního vyznamenání, které přebrala z rukou prezidenta Václava Klause, a loni získala Cenu Ministerstva kultury ČR za přínos v oblasti kinematografie a audiovize. Kromě toho se může pyšnit cenou Český lev za mimořádný přínos českému filmu. Od italského prezidenta Sergia Matarelly zase převzala vyznamenání Cavaliere dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana za své zásluhy o šíření a podporu italské kultury a jazyka v zahraničí.

Uljana Donátová: Mluvčí Varů napsala už třetí knihu, chystá muzikál a chce i film!

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.