Pohyby ve společnosti 

Školní rok, který právě začíná, je jedním ze tří roků, který v období 12 měsíců prožíváme. Pro upřesnění: rok občanský – od 1. ledna, rok školní – od 1. září a rok liturgický (církevní) – od 1. adventní neděle. Reklama by řekla: „Tři v jednom“. Největší pohyby ve společnosti a největší nutnost plánování asi přináší rok školní. Mění se jízdní řády dopravních spojení, mění se organizace času v rodinách, mění se programy v životě farností, mění se rytmus a nabídka na úrovni společenského, pracovního, politického a kulturního života. Mění se následně i naše biorytmy, to kvůli dřívějšímu vstávání dětí a tudíž i celých rodin a následně většiny společnosti.

Jak a na jak dlouho si mohu plánovat
svůj život já?

Spolu s těmito změnami je nutno pro příštích 10 měsíců rozmyslet a naplánovat rozvrhy, aktivity, akce, kroužky, bohoslužby atd. atd. Není to na člověka příliš? V takovéto situaci jsme opět možná postaveni před otázky, které nás provázejí celým naším životem: „Na jak dlouho si mohu plánovat svůj život já? Co mě čeká v nejbližší budoucnosti? Kam se bude ubírat můj život? Zvládnu stanovené úkoly?“ Takovéto otázky mohou být někdy znepokojující. Mohou nám ale pomoci. Pomoci hledět nejprve na to, co je opravdu důležité. A až následně plánovat svou (vždy nejistou) budoucnost.

Bůh ví, jak nejlépe náš život plánovat
a organizovat

Svou budoucnost totiž neznáme nikdo. Známe ale Toho, kdo ji dobře zná a zná i nás, zná naše srdce, zná naše touhy, zná naše bolesti i radosti. On ví, jak nejlépe náš život plánovat a organizovat. Není proto na škodu využít nějaké chvíle k té nejdůležitější pracovní a strategické schůzce. Ke schůzce s Tím, kterému na nás záleží, s tím, který jde po našich cestách s námi, a který, i když to mnohdy přímo nevnímáme, k nám promlouvá a nás doprovází... Vždyť „Svítilnou našim nohám je jeho slovo a světlem na naší stezce“ (srov. Žl 119,105).

Za redakci vira.cz Vám přejeme
dobrý start do tohoto školního roku
a vše dobré na cestě,
která má směr a cíl.

Se svolením zpracováno podle knížky Ve víru víry,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Redakčně upraveno.
Několik kapitol z knížky naleznete zde.