Poláci tvrdě. Ani migrant. Volají na ně megafonem. Nářek z ČRo

26.08.2021 8:27

Na polsko-běloruské hranici houstne napětí. Běloruský diktátor dopravuje migranty a uprchlíky z Afriky, Íránu, Afghánistánu, Pákistánu i Sýrie. Běloruské úřady za to prý od uprchlíků vybírají poplatky v řádu tisíců euro, pak je dovezou na polsko-běloruskou hranici a to je pro běloruskou stranu konec příběhu. Polská pohraniční stráž má ale zakázáno pouštět uprchlíky do Polska. Zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Martin Dorazín popsal, co se na hranici děje.

Poláci tvrdě. Ani migrant. Volají na ně megafonem. Nářek z ČRo
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Martin Dorazín popsal, co se děje na hranici mezi Polskem a Běloruskem, kam diktátor sídlící v Minsku Alexandr Lukašenko posílá uprchlíky ze Sýrie, z Iráku, ale i z Afriky. Ti se do Běloruska dostávají pravděpodobně letecky.

Momentálně se v těsném prostoru mezi polskou a běloruskou hranicí pohybuje 32 afghánských uprchlíků a nemohou pokračovat ani dopředu do Polska, ani zpátky do Běloruska. Polští pohraničníci k těmto uprchlíkům už nepouští ani lékaře. Z polské strany k nim nesmí zkrátka vůbec nikdo. Uprchlíci jsou v tomto prostoru uvězněni už třetí týden a podle Dorazína je patrné, že to těžko snášejí jak fyzicky, tak psychicky.

„Polská pohraniční stráž velmi tvrdě plní příkaz, že nemá pouštět nikoho do Polska. Pohraniční stráž posílená o vojáky a policii rozšířila pohraniční pásmo a nepouští tam už vůbec nikoho,“ upozornil Dorazín v podcastu Vinohradská 12 s tím, že polští humanitární pracovníci se domlouvají s uprchlíky jen na dálku megafonem. Uprchlíci odpovídají na otázky typu: máte dost jídla, jste nemocní a tak podobně jen krátce. Ano, ne. Případně nespokojeně pískají.

Dorazín prozradil, že polská pohraniční stráž se snaží tuto komunikaci ztížit.

„My můžeme samozřejmě souhlasit či nesouhlasit s přijímáním migrantů, Polsko ať si to řeší, jak chce. To je jeho věc, ale určité základní lidské principy by asi platit měly a jestliže víme, že v té skupině jsou lidé chronicky nemocní, lidé, kteří mají různé jiné problémy nabyté cestou, jsou vyhladovělí, tak je asi takovým prvním a normálním krokem každého člověka jim umožnit to, aby aspoň dostali to jídlo, nějaké léky, nějaké spacáky a stany. Něco, kde by mohli počkat, než se ta jejich situace nějakým způsobem vyřeší,“ prohlásil Dorazín.

Pohraničníci odkazují novináře i humanitární pracovníky na tiskovou mluvčí pohraniční stráže a na vládu ve Varšavě. Sami mají zakázáno s humanitárními pracovníky a s novináři mluvit. Tisková mluvčí pohraniční stráže však nebere telefon a na webových stránkách o situaci na hranici také nenajdeme mnoho zmínek.

Novináře nevpouští ani do center, kde drží dosud přijaté uprchlíky s tím, že v době koronaviru nelze novináře pustit dovnitř. Stejná situace panuje podle Dorazína i v Litvě.

Sami migranti a uprchlíci, kterým se podařilo proniknout na území EU, popsali, že se do Běloruska dostali s pomocí běloruských aerolinek. Lety organizuje vláda v Minsku a od každého cestujícího vybírá velké sumy. Jde i o tisíce eur za jedinou osobu. Letadla dovážejí migranty a uprchlíky z Afriky i z Blízkého východu, poté je organizované kolony autobusů dovážejí ke zmíněné polsko-běloruské hranici a zvyšují tím tlak na hranicích EU.

„Možná také přicházejí přes Rusko, my tu cestu neznáme, ale tady už se pohybujeme na tenkém ledě, protože Rusko se k tomu prozatím nijak nevyjádřilo. Ruští politici si zřejmě mnou ruce, jak ten Lukašenko Evropě zatopil,“ uvedl Dorazín.

Polští politici dávají podle zpravodaje jasně najevo, že když si Lukašenko migranty a uprchlíky z Afriky či Blízkého východu do země přivezl, má se o ně také postarat. A polská veřejnost s tímto postojem vesměs souhlasí.

„Ani polská opozice si nemůže dovolit říct, že ty hranice otevře a všechny přijme. To by pro ni bylo asi sebevražedné,“ upozornil Dorazín.

Naproti tomu uprchlíky běloruského původu, kteří prchají před Lukašenkovým režimem, polská veřejnost přijímá s otevřenou náručí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…