L’Étape by Tour de France se už nějakou dobu pořádá v různých zemích po celém světě. Česko a Slovensko se do seriálu dostaly letos poprvé. Závod je inspirován velkou Tour de France, pořadatelé mají oficiální licenci pořadatelské skupiny ASO, vítěz získá žlutý dres, nejlepší vrchař závodu puntíkovaný trikot a vítěz bodovací soutěže zelený dres. Jako na Tour de France, ačkoliv L’Étape je jednorázovka.  

L´Étape Slovakia se konal v Bratislavě v neděli 22. srpna. Ale už od čtvrtka byl ve startovní vesničce u Štrkoveckého jazera připraven program. Ve vesničce, která je koncipována stejně jako startovní vesničky na Tour de France, bylo připraveno občerstvení, stánky sponzorů závodu, servisní zázemí Shimano a třeba auto Škoda Enyaq ředitele Tour de France. Samotný závod pro veřejnost odstartoval v neděli už v 7 hodin ráno. Závodníky na dlouhé trase čekalo 117 kilometrů a 1700 metrů převýšení. Krátká trasa měřila 65 kilometrů. Obě trasy měly společný začátek, rozdělily se až za první vrchařskou prémií. V 7 hodin ráno proto na slavnostním startu v Bratislavě stál velmi početný balík. 

Úvodních 13 kilometrů se nezávodilo, peloton vyjel z Bratislavy na ostrý start. A tam to začalo. Balík vystřelil raketovým tempem s větrem v zádech. Osobně jsem byl v pelotonu také a po mnoha letech bez závodního nasazení byl začátek závodu docela šok. Vzhledem ke směru větru bylo těžké šetřit síly i uprostřed pelotonu, ale navzdory své chatrné kondici jsem měl jasný cíl, vydržet v popředí, v hlavní skupině, do nájezdu na první delší stoupání Strmina (2,7 km, 9 %). 

Podařilo se mi to, ale od prudkého výjezdu na Strminu mi bylo jasné, že zbytek závodu bude velmi náročný. Už nás totiž nečekala žádná delší rovinatá pasáž, slovenský závod byl ve druhé polovině vyloženě vrchařský.

Po sjezdu ze Strminy následovala lehce zvlněná část závodu, kde se trasa stočila do protivětru, což v malých skupinách, kde jsem ocitl, nebylo snadné. A těžký byl i výjezd na Pezinskou Babu, druhou vrchařskou prémii závodu. O tom, jak náročné stoupání bude, závodníky informovaly cedule s délkou a průměrným sklonem na začátku každého výjezdu, ve stylu Tour de France. Baba 5,3 kilometru a 4,4 %. 

Na vrcholu jsem se na chvíli zastavil na bufetu, které byly hned čtyři a byly velmi bohaté a dobře připravené. Ochutnat všechno jsem nemohl, musel jsem pokračovat v závodě, ačkoliv u mě už se jednalo spíše o rychlejší vyjížďku, závodili jezdci vpředu. Ronald Kuba, současný slovenský mistr v časovce si poradil s převahou týmu BSA a ve spurterském dojezdu na vrcholu stoupání porazil Jána Andreje Cullyho. Na třetím a čtvrtém místě také dojeli jezdci celku BSA, Martin Kostelničák a Matej Mydla. 

Ronymu Kubovi závod trval 3 hodiny a necelých 19 minut, což je na těžké trati dobrý čas. Já mezitím projel vinařskou oblast pod třetím a nejdelším stoupáním závodu a vyrazil vzhůru. Velký Javorník podle pořadatelů měří 8,8 kilometru a má v průměru 3,8 %, ale průměr klame, výjezd je to nepravidelný, prudké pasáže střídají mírnější a občas i krátké sjezdy. Vzhledem k tomu, že už jsem neměl kam spěchat (a neměl z čeho brát), jsem stoupání vyjel svým tempem a těšil se na dojezd. 

Jenže i šlapavé klesání a zejména poslední dva strmé kilometry daly zabrat. Výjezd na kopec Kamzík tyčící se nad Bratislavou vyžadoval hodně pevnou vůli. 16% začátek kopce bolel a o moc lehčí to nebylo ani v posledních stovkách metrů. Ale cíl se blížil a odměnou byl dobrý pocit a také medaile za účast a zdolání závodu.  

L´Étape Slovakia má za sebou úspěšný první ročník a pořadatelé mají licenci od společnosti ASO i na další dva roky. Závod byl skvěle zabezpečen pod taktovkou Milana Dvorščíka, zkušeného mezinárodního rozhodčího UCI. Nevšiml jsem si žádné nebezpečné dopravní situace, trať byla uzavřena a dobře označena. Chyběly snad jen cedule s kilometry informující kolik schází do konce závodu.    

Slovenský díl L’Étape je dobrou příležitostí i pro české cyklisty z Moravy, pro mnoho z nich je to do Bratislavy mnohem blíž než na český závod. Ten se koná už v sobotu 28. 8. v Praze. Více na letapeczech.cz.


Bratislavskou akci fotil Josef Vaishar/Cycling.photography a pořadatelé výborně hodnotili jeho fotografie zasílané již z průběhu závodu, které využíval komentátor ke komentování a projekci na velkoplošné obrazovce v prostoru cíle.

Live album ZDE

Velké album ZDE