Akrobaté lemuři kata v Zoo Praha: Vzdušné tance! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Akrobaté lemuři kata v Zoo Praha: Vzdušné tance!

Uteč, já jsem větší.
Uteč, já jsem větší. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Tanečníci tělem i duší jsou lemuři kata v Zoo Praha. Neuvěřitelné kreace předvádějí jak ve vzduchu, tak na zemi. Co je dokáže tak rozparádit? Hruška, švestka, meloun, ale i prostá dobrá nálada.

Lemuři se při krmení temperamentně hašteří. „Zvířata ve skupině si tak podle hierarchie vysvětlují, kdo si jde první pro krmnou dávku,“ vysvětluje mluvčí zoo Lucie Dosedělová. Dováděním lemuři také sdělují ostatním, že v jejich životě je vše v pohodě, že se cítí bezpečně, nic jim nehrozí a mají se fajn. Jídla je dost, sluníčko svítí. Obdivuhodný pohyb ve vzduchu i na zemi těmto primátům umožňuje stavba těla včetně velmi pružné páteře. „Mají silné zadní končetiny. Ocas při pohybu funguje jako jakési kormidlo pro vyvažování. Jsou tedy schopni se chvíli pohybovat i po zadních,“ dodává Dosedělová. Pražská lemuří skupina nyní čítá 11 členů, z toho jsou tři letos narozené samičky.

Pachové souboje

Pomocí ocasů samci lemurů svádějí pachové souboje. Na prsou a v podpažních jamkách mají pachové žlázy. Když se objeví soupeř, sednou si vzpřímeně na zadek a protahují ocas pod rukama a přes hrudník. Navoní si ho výměškem a pak s ním mávají sem tam a šíří pach do okolí. Jím dávají protivníkovi najevo, aby si dal pozor a z teritoria raději zmizel.

Ocasy udržují kontakt

Huňatý pruhovaný ocas lemurů kata není jen »kormidlem « při běhu a skocích. Když jde skupina lemurů v přírodě podrostem, v němž se nevidí, mají ocasy kolmo vztyčené. Podle nich sledují jeden druhého a neztrácejí ani v nepřehledném terénu mezi sebou kontakt.

Dovádějí i ve větvích

Stejně hbitě jako po zemi se lemuři pohybují i po stromech. Pomáhají jim v tom kromě »kormidlujícího« ocasu šikovné tlapky. Dlouhými prstíky a přilnavými dlaněmi obejmou větev a pevně se na ní udrží.

Rádi se sluní

Lemury můžete čato vidět, jak sedí s rozpřaženými předními končetinami a kochají se slunečními paprsky. Tyto poloopice mají špatnou termoregulaci, a tak si rády na sluníčku nahřívají celé tělo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.