Pro otevření bazénu nám přišlo efektivní využít humbuk festivalu, říká ředitel hotelu Thermal

Karlovarský hotel Thermal je nerozlučně spjatý s mezinárodním filmovým festivalem. Proč letošní festivaloví hosté bydlí v hotelu, který nese stopy nedokončené rekonstrukce? A proč jeho opravy nerespektují připomínky architekty Věry Machoninové, která se svým manželem hotel v šedesátých letech projektovala? Vladimír Kroc se ptá ředitele hotelu Thermal Vladimíra Nováka.

Do funkce ředitele jste nastoupil v říjnu 2019. Tehdy se počítalo s tím, že hotel se opraví do června letošního roku a bude stát 580 milionů, bazén 110 milionů. Kde se to zadrhlo?

Čtěte také

Posunulo se v to v čase, protože soutěžíme zakázky podle zákona o zadávání veřejných zakázek, tudíž jsou tam dané časové limity, projektová příprava také zabrala nějakou dobu. V době, kdy jsem nastupoval, tak byla připravená část energetická, část pokojů, ale ještě nebyl dokončen projekt na obálku a na bazén, který se tvořil.

Věře Machoninové je 92 let, proto za ní jednají vnoučata Marie a Jan Kordovští. Ti si stěžují, že s nimi o podobě rekonstrukce nikdo nejedná. Proč?

To přímá jednání jako taková se asi rozchází na pohledu na autorská práva a na to, kdo má říct to poslední slovo, jakým způsobem to má být provedeno. Co se týče třeba bazénové části, tak došlo k nějaké komunikaci z naší strany, odeslali jsme přípravovou dokumentaci, architekt Ranný následně obdržel připomínky paní Machoninové, které byly řečeny dvoukolově. Dostal je, probral je a to, co šlo, tak zakomponoval do návrhu.

Jak moc byste řekl, že respektujete připomínky a pohled autorky?

Na tom bazénu většina připomínek, které vznesla autorka ve dvou dopisech, byla ctěna. U ostatních prostor, kde původní dílo nebylo zachováno, tak jsme vycházeli spíše z materiálových řešení, které tam nebyly před rekonstrukcí, využít ten materiál nově. Neměnili jsme dispozice, pouze jsme se inspirovali křesly a židlemi v případě pokojů, ale u hotelových chodeb jsme z 99 procent dodrželi původní řešení.

Nebylo ukvapené otevírat bazén ve chvíli, kdy nebyl ze 100 procent dokončen?

Musím říct, že bazénová část je dokončená, samozřejmě přilehlé plochy ještě jsou staveništěm, bazénová technologie, vřídelní voda je teplá, bazén je dohříván, je zázemí šaten. Rádi bychom to udělali při hotovém, ale přišlo nám efektivnější využít řekl bych ten humbuk tady ve Varech při filmovém festivalu. To je přesně ten důvod – otestovat, ozkoušet a těšit se na to, až to bude hezké okolo.

Nebylo příliš riskantní otevřít po dobu festivalu celý hotel? Festivaloví návštěvníci se trumfují, co jim na pokojích chybí – armatury, umyvadlo, židle, závěsy. Tohle Thermalu asi prestiž nezvýší?

Nejsem z toho rád, že se nám to nepodařilo v optimální kvalitě dokončit. Zase to vychází z termínu – když vám stavební firma přislíbí určitý počet pokojů v určitém čase předat, a pak to musíte operativně měnit, navazovat, i když doplňky máte na hotelu. Ale prostě nebylo v lidských silách to dotáhnout do přesného konce, mrzí mě to, dáváme kompenzace hotelových hostům, budeme kompenzovat i festival. Ale víme a věděli jsme, kolik potřebujeme pokojů, a ty jsme nakonec měli. I když s těmi mouchami.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související