Ještěd - naučné stezky, koloběžky a výhledy z Vířivých kamenů

Ještěd -  naučné stezky, koloběžky a výhledy z Vířivých kamenů Zdroj: Tomáš Rucký

Kdo by si myslel, že kvůli výstavbě nové sjezdovky nebude letos v provozu ještědský bikepark, ten je na omylu. V plné polní je tu pro návštěvníky připravený nejen bikepark, ale také 3 naučné stezky, koloběžky a nově i tzv. food truck na vrcholu Skalky.

Ze Skalky se pak na kole můžete vydat na cyklovýlet na Vířivé kameny nebo až do Kryštofova údolí, které zaujme unikátním viaduktem nebo netradičním orlojem.

Na Ještědu začínáme v bikeparku, který si na poli mezi bikery vydobyl pozici spíše drsnějšího bikeparku s technicky náročnějšími tratěmi, takže sem míří často zkušení závodníci na poctivý trénink v kořenech. Takovou ještědskou „klasikou“ je trať La Spaghetta, jejíž horní část je nyní díky nové sjezdovce na otevřeném prostranství, takže máte trochu pocit, že jedete po nové trati – vše na ní ale zůstává tak, jak jste byli doposud zvyklí. „Špageta“ nabídne nespočet klopených zatáček, ale nabídne i různé zpestřující prvky jako jsou dropíky, dvojáčky, skalky a další dřevěné i nedřevěné překážky. Většina překážek se dá v pohodě objet, některé překážky jsou pak nakonec jednodušší, než vypadají, jako například skok na lávku a následný seskok, kde nemusíte prakticky nic dělat a kolo a zákony fyziky si poradí naprosto sami. Osobně se mi líbí, jak je Špageta hravá, pořád se na ní něco děje a i přes nespočet klopenek není monotónní.

Zdroj: Tomáš Rucký Na koho by byla Špageta příliš, může si projet lehkou Turistickou trasu, kterou tvoří široká lesní cesta lemovaná nějakou klopenou zatáčkou nebo terénními vlnami, a je jen na vás jestli pojedete prostředkem po cestě nebo si jízdu budete zpestřovat terénními prvky. V době naší návštěvy byla dolní část této trasy rozježděná kvůli těžbě dřeva, touto dobou už by ale měla být celá sjízdná.

Zdroj: Tomáš Rucký S touto trasou tu kontrastuje černá sjezdová trať El Masacre Downhill, na které se jezdí i Český pohár ve sjezdu. Úvodní část tratě je poměrně jezdivá, pak se ale přidávají kořeny nebo skoro až pletence kořenů a ruce dostávají zabrat možná víc jak nohy. Na druhou stranu tady nejsou vyloženě těžké pasáže, které by nebyly jetelné, takže trať se dá jet i na běžném endurovém kole. V horní třetině trati tu kvůli nové sjezdovce chybí část trailu, jde ale o jen o kraťoučkou pasáž, kde přejedete po sjezdovce a hned zas můžete vlítnout do trati, jinak i na téhle trati zůstává vše při starém.

Lanovku na Skalku můžete využít i jako „pomocníka“ v rámci cyklovýletu, protože vás vytáhne na Ještědský hřeben, který nabídne zajímavé cyklotrasy na obě strany. Loni jsme se vydali směrem na rozhlednu Rašovka, letos jsme zkusili druhou stranu a projeli si okruh přes Kryštofovo údolí. Od lanovky jsme se tedy vydali po hřebeni na Ještědku a následně sjezdem po asfaltce jsme se dostali ke známým Vířivým kamenům, které zdobí krajinu pod Ještědem. Na kameny se dá v pohodě vylézt bez potřeby nějakých ferratových úvazů, a můžete si tak vychutnat výhled nejen na Ještěd, ale i na celý Liberec a při dobré viditelnosti i na Krkonoše.

Zdroj: Tomáš Rucký Z vířivých kamenů jsme sklesali na Výpřež a odtud dál pokračovali po modré turistické, tedy po příjemné lesní šotolině, která nás pozvolným sjezdem dovedla až ke známému viaduktu Novina, což je se 14 oblouky a délkou 250 m ojedinělá technická památka Česka. S přihmouřením oka si tu budete připadat skoro jako ve Švýcarsku.

Zdroj: Tomáš Rucký Od Viaduktu Novina už máte na dohled Kryštofovo údolí, které je jednou z nejkrásnějších vesnic u nás. Obdivovat tu můžete malebné roubenky a hrázděnky a za pauzu si určitě udělejte i u orloje, který je třetí v republice se skládá z 22 řezbovaných figur, z nichž je 18 pohyblivých.

Zdroj: Tomáš Rucký Od orloje se dejte po žluté trase kolem roubeného kostela svatého Kryštofa na Srní sedlo a dále pokračujte po jediné neznačené cestě po vrstevnici (mírně doprava), která je propojovačkou k Naučné stezce „Hravé putování ještědským lesem“, jež vás dovede k Ostašovskému potoku. Od Ostašovského potoka už je to jen kousek do kopce do Horního Hanychova, kde už najdete nástupní stanici lanovky Skalka. Trasa má necelých 20 km a odkaz na ni najdete zde.

Zdroj: Tomáš Rucký Po bajkovaččce si v malém zázemí nedaleko nástupu lanovky Skalka můžete půjčit koloběžky, se kterými vás sedačková lanovka vyveze na Skalku, a projet nějaký ze 3 značených okruhů. My si vybrali červený okruh č.1, který nás nejprve svezl k chatě Pláně, kde se dá občerstvit, dále vedl terénní cestou z kopce a posléze nás po příjemné šotolině převážně po vrstevnici dovedl až k lanovce Skalka.

Zdroj: Tomáš Rucký Rodiny s dětmi se tu pak můžou vydat po některé ze tří značených naučných stezek – Mlynářské (2,3 km), Pivovarské (4,5 km) nebo Sklářské (2,8 km), ke kterým si můžete na pokladně vyzvednout hrací kartu formou kvízu s otázkami, a po úspěšném absolvování můžou děti vyhrát drobnou odměnu. Všechny stezky začínají u dolní stanice lanovky Skalka a končí u infocentra.

Zdroj: Tomáš Rucký Letošní novinkou na Ještědu je občerstvení na vrcholu Skalky, tzv. Food Truck, který nabízí hotdogy na nejrůznější způsoby, například s BBQ omáčkou, se smaženou cibulkou nebo se slaninou (65 – 75 Kč). Svačinu si tu pak můžete vychutnat pohodlně v lehátkách a s výhledem na Liberec.

Zdroj: Tomáš Rucký

Ještěd v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                                                       1 h 20 min

1 jízda na lanovce dospělí (Skalka)                                                              110 Kč

Celodenní jízdné na lanovku dospělí                                                            520 Kč

Zapůjčení terénní koloběžky (1 den) + jízda lanovkou                               400 Kč

Provozní doba lanovky                                                         květen + červen: víkendy

                                                                                              červenec + srpen: každý den

                                   září: víkendy a státní svátek (28.9.)

                                   9:05 – 17:05 po půl hodině

Webové stránky                                                                     www.skijested.cz

Ubytování                                                                              www.hotelfenix.cz

Zdroj: Tomáš Rucký Na Ještědu jsme reportovali na kolech KONA, v oblečení FOX a s helmami a brýlemi značky SMITH.

Zdroj: Tomáš Rucký Galerie Ještěd Ještěd Prohlížet galerii

Autor:
Publikováno: 26. 8. 2021 20:17 Nahlásit obsah