https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-v-galerii-jaroslava-fragnera-ukaze-moznosti-architektury-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava v Galerii Jaroslava Fragnera ukáže možnosti architektury v krajině

27.8.2021 01:10 | PRAHA (ČTK)
Výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera, která je od 27. srpna přístupná veřejnosti, ukáže možnosti současné architektury ve zranitelné krajině. Expozice s názvem Arctic Nordic Alpine/S krajinou v dialogu do 13. října představí tvorbu světově uznávaného ateliéru Snöhetta, jenž přispívá v boji proti klimatické změně. Tématem projektu ukazujícího moderní architekturu v převážně norském či horském prostředí je moderní architektura jako nástroj na udržení kvalitního života na modré planetě. ČTK o tom za organizátory informovala Silvie Marková.
 
"K průkopnickým projektů norského studia Snöhetta, které výstavu připravilo, patří například hotel Svart ve Svartisenu, návštěvnické centrum na souostroví Špicberky, muzejní čtvrť v Bolzanu nebo Opera pro Oslo, za kterou dostalo studio v roce 2009 Cenu Miese van der Rohe. Tyto stavby dokládají, že architektura může být jedním z prostředků, jak zmírnit dopady klimatických změn, a to díky svému designu a inovativním řešením, jež jsou šetrná k přírodě," uvedla Marková.

Výstava původně vznikla pro berlínskou Galerii Aedes & Aedes Architecture Forum ve spolupráci se společností Zumtobel u příležitosti výročí 40 let od založení galerie a 70 let od založení firmy v Dornbirnu v rakouském Vorarlbersku. Innsbrucká pobočka Snøhetty, vedená architektem Patrickem Lüthem, stojí za přípravou výstavy i za novým komplexem Zumtobel Group Campus & Light Forum, kterým se firma přihlásila k myšlence udržitelného dlouhodobého rozvoje Dornbirnu a okolí. Tento areál i s prezentací již realizované části je také součástí katalogu, který bude vydán v česko-anglické mutaci. Zásluhou norských grantů bude rovněž v říjnu přednášet na liberecké Fakultě umění a architektury další zástupkyně ateliéru Jette C. Hoppová.

Galerie Jaroslava Fragnera poprvé prezentovala architektonické projekty studia Snøhetta v roce 2009, a to u příležitosti výstavy představující českého architekta Martina Roubíka, který patřil k širšímu okruhu zakladatelů tohoto ateliéru. Projekty Snöhetty byly od té doby zastoupeny v několika jejich výstavách. Právě udržitelná architektura je v posledních více než deseti letech jedním ze zásadních témat Galerie Jaroslava Fragnera, která doplnila instalaci o některé další realizace. Jde především o typologie takzvaných aktivních domů, staveb, jež generují více energie, než potřebují pro svůj provoz, a tím výrazně minimalizují dopady na životní prostředí. Součástí výstavy je také prezentace soutěžního projektu na přestavbu nádraží v Brně, na němž Snöhetta spolupracovala s Thorton Tomasetti, Civitas a českým 4ct.

Snöhetta již více než 30 let navrhuje významné veřejné a kulturní budovy. Ateliér svou kariéru zahájil v roce 1989 oceněným soutěžním projektem na novou knihovnu v Alexandrii v Egyptě. Více informací je k dispozici na www.gjf.cz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist