Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Svět

Nigerijští ozbrojenci propustili přes sto žáků. Šest jich v zajetí zemřelo, patnácti se podařilo uprchnout

Unesené nigerijské dívky jsou znovu na svobodě. (2. března 2021) foto: Reuters

Nigerijští ozbrojenci propustili stovku žáků, které unesli téměř před třemi měsíci z islámské školy na severu Nigérie. Oznámil to ředitel zmíněné školy a jeden z rodičů. Šest žáků v zajetí zahynulo.
  7:27

„Všichni žáci jsou na svobodě. Právě se je chystáme převézt k nám,“ řekl ředitel Abubakar Alhassan v telefonickém rozhovoru s AFP. „Nemohu uvést přesný počet žáků, ale žádný nezůstal v zajetí,“ dodal bez dalších podrobností.

Osvobození žáků potvrdila také Fati Abdullahiová, jejíž osmnáctiletá dcera a patnáctiletý syn patřili k uneseným.

Únos se odehrál koncem května ve státě Niger na severozápadě Nigérie, kde ozbrojené skupiny v posledních měsících přepadly několik škol a univerzit. Od prosince unesly více než tisícovku studentů, za které požadovaly výkupné. Většina se mezitím dostala na svobodu, ale stovky z nich zůstávají zajaty v táborech ukrytých v lesích.

Žáci a učitelé v Nigérii unikli ze spárů únosců. Počkali, až usnuli

Asi dvě stovky těžce ozbrojených mužů 30. května přepadly město Tegine a z tamní islámské školy unesly 136 žáků. V zajetí šest z nich zemřelo, dalším 15 se podařilo uprchnout, dodala AFP.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari před časem vyzval rodiny a úřady, aby výkupné únoscům nevyplácely. Mnoho rodin je však za propuštění svých blízkých ochotno udělat cokoliv.

2. března 2021

Autoři: ,