Neočkovaní zaměstnanci Delty si připlatí 200 dolarů měsíčně.

  • 27.08.2021 08:00

Ve středu oznámila společnost Delta Air Lines, že uvalí další restrikce na zaměstnance, kteří se nenechají očkovat proti onemocnění COVID-19. Nová opatření vstupují v účinnost 1. listopadu, testování nevakcinovaných zaměstnanců bude zahájeno 12. září. Cílem dopravce je motivovat všechny zaměstnance k očkování.

S okamžitou platností budou neočkovaní zaměstnanci povinni nosit v uzavřených prostorách roušky a od 12. září se budou muset každý týden podrobovat testování na koronavirus. Od 1. listopadu jim bude účtován měsíční příplatek na zdravotní pojištění ve výši 200 dolarů. Společnost uvádí, že jde o kompenzaci rizika souvisejícího s vysokými výdaji případného nemocničního léčení neočkovaného zaměstnance.

Zaměstnancům, kteří nejsou očkovaní a po 30. září onemocní koronavirem, nebude vyplácena peněžní kompenzace v nemoci.

Šéf Delty Ed Bastian informoval, že očkováno je 75 % zaměstnanců. Tvrdí, že nové mutace nemoci prudce zvýšily počty nemocných, a to zejména mezi neočkovanými. Proto je podle něj úplná vakcinace jediným řešením.

Jiné americké společnosti, jako jsou United Airlines, Frontier Airlines a Hawaiian Airlines, nařídily povinné očkování zaměstnanců. Zaměstnanec, který se nepodrobí očkování, může být propuštěn. Delta prozatím nařídila povinnou vakcinaci pouze pro zaměstnance v náboru. Air Canada nařídila 25. srpna všem zaměstnancům zajistit si očkování do 30. října s tím, že testování není alternativa. Tento týden oznámil Swiss, že všichni piloti a palubní personál musí být proočkován do 1. listopadu.

Asociace The Allied Pilots Association reprezentující 15 000 pilotů American Airlines oznámila, že v prvním týdnu srpna covidem onemocnělo 36 pilotů American Airlines, což je rekordní přírůstek za celou dobu pandemie.

Zástupce Southwest Airlines Pilots Association vyzval společnost, aby specifikovala svůj vakcinační plán. Řada pilotů se totiž obává možných krátkodobých i dlouhodobých vedlejších účinků vakcíny, které by mohly mít vliv na jejich způsobilost pilotovat dopravní letadla.

Nelze upřít, že rozhodnutí managementu Delty (a dalších společností nařizujících vakcinaci) je pragmatické a má ekonomický smysl. Otázkou zůstává, zda je také etické. (Foto: cnbc.com)


Fotografie k článku



Komentáře



Rampa - nepřihlášený host (...188.145...)
27.08.2021 17:05
Radek, Vítek a spol.

Vaše (ne)očkování NENÍ výhradně vaše soukromá záležitost. Je to záležitost všech, s kým přijdete do styku, neboť princip očkování je založen na kolektivní imunitě. Pokud to chcete bojkotovat, pak diskriminujete všechny ostatní, a to s těmi nejhoršími důsledky, totiž smrtí. Když totiž kolektivní imunita nebude dosažena (kvůli vám), tak budou zbytečně umírat lidé (kvůli vám).

Nejste-li to schopni/ochotni pochopit, pak aspoň neupírejte společnostem, aby si nastavily podmínky podle svého uvážení.

Děkujeme

Petr - nepřihlášený host (...11.119...)
27.08.2021 15:04

Hele, a není taky diskriminace, když mě tuhle nepustili do letadla, když jsem neměl letenku? Nikdo mě přece nemůže nutit, abych si letenky kupoval, když nechci. A letět prostě potřebuju.

Ufff.

Možná bychom se nejdřív měli dohodnout, čemu říkáme "diskriminace". Z mého pohledu, intuitivně: Pokud člověka bez vstupenky nepustí na koncert, tak to diskriminace není. Pokud člověka se vstupenkou a s flaškou v batohu nepustí na koncert, tak to diskriminace není. Pokud člověka se vstupenkou a s tmavou pletí nepustí na koncert, tak to diskriminace je. Rozdíl je v tom, zda tam člověka nepustí kvůli něčemu, co může ovlivnit (může si koupit vstupenku, může s sebou flašku netahat apod.) a co ovlivnit nemůže (asi těžko přestane být černoch, muž, homosexuál, zrzek apod.). Argument proti diskriminaci je pak prostě v tom, že je nefér člověka postihovat za něco, co nemůže ovlivnit. (Pokud platí kuřák vyšší zdravotní pojištění, ja to za mě OK. Pokud platí nositel genu DxRMV5 vyšší zdravotní pojištění, je to za mě nefér a je to diskriminace.)

Aplikováno na vakcinaci: Dělat problémy těm, co se z objektivních důvodů nemohou nechat očkovat, je diskriminace. Dělat problémy těm, co se rozhodnou neočkovat z jiných důvodů, diskriminace není. "Když chceš na show, kup si lístek."

@Radek, zkuste prosím zapátrat, než napíšete "pokud vím". Takovýto kus textu není v žádné ústavě žádného státu. Ani US, ani naší, ani žádné jiné. Přání otcem myšlenky... (Ani to nedává smysl. Doktor má povinnost zachránit život, ne se z člověka v bezvědomí snažit dostat souhlas.) A mimochodem už od doby španělské chřipky v USA platí precedens, že očkování je možné nařídit.

petrp (...188.248...)
27.08.2021 14:49

Radek.....tak kloktej ústní vodu, Radku,v tom Ti fakt nikdo nebrání, ale pls, nechod mezi lidi , jako pan doktor Voráček, nebo zkazíš třeba víc než olympiádu pár sportovcům:-D

Radek - nepřihlášený host (...178.190...)
27.08.2021 14:24
Coronacismus

Pokud vím, pak v US Ústavě stejně jako v naší je jasně uvedeno, že jakýkoliv medicínský zásah do organismu je možný pouze se souhlasem dotčeného.

MK. (...84.252...)
27.08.2021 14:14
Pro antivaxxery

Ockovaci latka of pfizer/biontech je radne otestovana a v USA ji FDA registroval do bezneho pouziti

diky za pochopeni, ze dale nesirite nesmysly

petrp (...188.248...)
27.08.2021 12:45

O. M.....a jáká je etika těch 25 neočkovných procent (v případě Delty) , kteří chtějí normálně dál fungovat bez jakýchkoli opatřeních?

petrp (...188.248...)
27.08.2021 12:42

Podívejte se na to, kolik už ten zatracený koronavirus stál....stačí se podívat na ceny aut, potravin,energií....atd.
Pro společnost je asi neúnosné riskovat, že jim zůstane x procent zaměstnanců doma, třeba jen s teplotou....tak řeší po svém....pojištěním, tedy jak píší......: kompenzaci rizika souvisejícího s vysokými výdaji případného nemocničního léčení neočkovaného zaměstnance.

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
27.08.2021 11:37

S etikou si nikdo hlavu neláme, jde o prachy a o přežití (lidí a dotyčných společností). Ovšem v okamžiku, kdy některý z pilotů kvůli komplikacím po očkování dolítá, nejspíš vysoudí tučnou kompenzaci.

Vítek - nepřihlášený host (...80.96...)
27.08.2021 11:20
Diskriminace

Klasická diskriminace těch co odmítají očkování. A zaplatí jim Delta náhrady za pár let až jim ta neotestovaná látka zkazí zdraví, orgány a tak?

Celkem 9 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace