Doba čtení:1 m, 26 s
Miloš Zeman je dlouhodobým kritikem zbrklé transformace energetiky. Foto: hrad.cz

Český prezident Miloš Zeman a jeho německý protějšek Frank Walter Steinmeier se při schůzce na v Praze neshodli na dopadu ekologických plánů EU na energetiku. Zeman slíbil Němcům pomoc v případě problémů.

Jednání podle obou prezidentů probíhalo ve velmi přátelské atmosféře. Neshodneme se jen na Zelené dohodě, řekl Zeman.

Podle českého prezidenta má Německo v úmyslu některé uhelné a jaderné elektrárny rušit. Což může způsobit i nedostatek elektřiny. Česko počká, jaké to bude mít důsledky. „Pokud by Německo zaznamenalo nedostatek, Česká republika mu velice ráda dodá elektřinu, a to za rozumnou cenu,“ citoval Zemana server idnes.cz.

Čtěte také:
Němečtí zelení chtějí během 100 dní zachránit klima
Němci směřují k energetické závislosti

Německo příští rok odstaví poslední jadernou elektrárnu, postupně odstavuje i uhelné zdroje. Přechod na obnovitelné energetické zdroje je ale příliš pomalý. Spotřeba energie přitom v příštích desetiletích nejspíše výrazně přesáhne původní odhady. Kritici proto varují, že Německo nezvládne pokrýt energetickou poptávku a v zemi bude docházet k takzvaným „blackoutům”, tedy výpadkům elektřiny.

Německá kancléřka Merkelová přiznává, že kromě nepřesných propočtů v zemi také roste odpor k zelené energii odpor a to především kvůli byrokracii, která je s tímto odvětvím spojená. Podle norské energetické společnosti Statkraft SF je stavba udržitelných elektráren v Německu velmi zdlouhavá a stavba větrného parku tam trvá zhruba dvakrát déle než ve Spojených státech.

Pokud by se do takové krize Německo opravdu dostalo, muselo by se nejspíše spolehnout na pomoc z jiných států. Je však možné, že s postupným přechodem na obnovitelné zdroje všude po světě a potřebou vytápění během tuhých zim by byl energetický nedostatek i v jiných státech.