27. 8. 2021 09:17 − 9538× − 4

Itinerář si vyzvedlo celkem 136 posádek, Lukjaňuk nestartuje

Zatěžkávací zkoušku zažil během středečního dne sekretariát 50. ročníku Barum Czech Rally Zlín pod vedením dlouholeté vedoucí Marty Regnerové.

Do elitní soutěže zařazené do seriálu FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC) a podniku SONAX Mistrovství České republiky v rally 2021 (MCR) se ohlásilo pořadatelům do středečního večera celkem 136 posádek z 21 států z původně 146 přihlášených. Řada předních posádek se objevila již na středeční večerní autogramiádě v prostorách Obchodního a zábavního centra Zlaté jablko ve Zlíně, kam přišla pro podpisy více než tisícovka fanoušků rallysportu. K největším favoritům letošní jubilejní barumky patří osminásobný vítěz zlínské rally, obhájce loňského prvenství Jan Kopecký z České republiky (Škoda Fabia Rally2 Evo), norský jezdec Andreas Mikkelsen (oba Škoda Fabia Rally2 Evo) nebo Jari Huttunen z Finska (Hyundai i20 R5).

Zlínským pořadatelům se omluvilo celkem deset posádek. Po dlouhých 28 letech bude ve startovním poli chybět posádka se startovním číslem 1. Vedoucí jezdec mistrovství Evropy Alexej Lukjaňuk z Ruska citelně poškodil vůz Citroën C3 Rally2 na testu před soutěží a na startu se neobjeví. Do Zlína nepřijel ani italský pilot Umberto Scandola (Hyundai i20 R5) ze zdravotních důvodů. Před startem rozbil vůz na testu Robert Adolf (Škoda Fabia Rally2 Evo), pořadatelům se omluvil rovněž Jaroslav Koltun z Polska (Ford Fiesta Rally2). „Jako první se prezentovala česká posádka se startovním číslem 126 Adam Kruťa, Jiří Haferník na voze Škoda Felicia. Všechny posádky postupně absolvovaly administrativní přejímku zásluhou systému v návaznosti na výdej itinerářů. Největší nápor byl v odpoledních hodinách po závěru testovacích zkoušek. V jednu chvíli jsme měli u formální přejímky i čtyři posádky,“ pověděla Marta Regnerová, vedoucí sekretariátu Barum Czech Rally Zlín. Fanoušky rallysportu potěší skutečnost, že se objeví na startu 32 vozů kategorie Rally2 (R5).

Posádky zahájily ve čtvrtek dopoledne seznamovací jízdy na tratích rychlostních zkoušek. Jako první přišly na řadu rychlostní zkoušky Březová, Biskupice, Pindula, Hošťálková, Májová, Super RZ a kvalifikační test/shakedown v Malenovicích. V pátek jsou na programu úseky Halenkovice a Komárov. Padesátý ročník Barum Czech Rally Zlín startuje v pátek 27. srpna v 17 hodin na náměstí před zlínskou radnicí, třídenní rally končí na cílové rampě na stejném místě v neděli 29. srpna krátce po sedmnácté hodině. Letošní ročník barumky měří celkem 785,68 km a obsahuje 15 rychlostních zkoušek na osmi úsecích v celkové délce 210,92 km. Předehrou k samotné rally bude kvalifikační erzeta, respektive shakedown v délce 4,07 km na úseku Malenovice – Salaš, který bude na programu v pátek dopoledne.

V seznamu přihlášených došlo k několika změnám a upřesněním na místě spolujezdců, ale i jezdce. U startovního čísla 17 je změna pilota, místo Romana Odložilíka se posadí za volant vozu Škoda Fabia Rally2 Evo Martin Koči ze Slovenska. U Ondřeje Bisahy (startovní číslo 23) došlo k upřesnění spolujezdce na Karla Voltnera. Věroslav Cvrček mění spolujezdce, místo Tomáše Prokoráta pojede Ondřej Šálek.

V rámci českého šampionátu se posadí vedle Libora Horáka na místě původně přihlášeného Ivana Fryče nově Jiří Bořek. Slovenského jezdce Filipa Šipoše bude místo Pavla Zalabáka navigovat Zdeněk Omelka. U startovního číslo 114 dochází je změně jezdce, za volant vozu Renault Clio Sport se nově posadí Slovák Ján Kundlák místo Luďka Blandy.

Pořadatelům se omluvily následující posádky:

1 Alexej Lukjaňuk, Alexej Arnautov (RUS, Citroën C3 Rally2), Sainteloc Junior Team
11 Umberto Scandola, Guido D´Amore (ITA, Hyundai i20 R5), Hyundai Rally Team Italia
24 Robert Adolf, Petr Novák (CZE, Škoda Fabia Rally2 Evo), AR Racing
27 Jaroslav Koltun, Ireneusz Pleskot (POL, Ford Fiesta Rally2), Plon RT
38 Teemu Asunmaa, Topi Luhtinen (FIN, Škoda Fabia Rally2 Kit), Proracing Rally Team
40 Serhii Potiiko, Ivan Misnyn (LTU, Škoda Fabia Rally2 Kit), Proracing Rally Team
54 Amaury Molle, Yannick Roche (BEL/FRA, Ford Fiesta Rally4), Amaury Molle
85 Tomáš Václavík, Karel Voltner (CZE, Peugeot 208 R2), Tomáš Václavík
93 Lukáš Frána, Pavel Odvárka (CZE, Citroën DS3 R3T), Frátherm Rally Team
147 Martin Čagánek (CZE, Citroën DS3 R1), Martin Čagánek

Dalši informace naleznete na www.czechrally.com a nezapomeňte barumku sledovat také na oficiálních profilech facebooku, instagramu a twitteru.

Komentářů celkem: 4
27. 8. 2021 12:04
1 0
Před pár lety jsem si myslel a doufal, že když bude mít Lukyaňuk štěstí na sponzory (finance), tak to v rally může dotáhnout daleko. Dnes obdivuji odvahu jeho spolujezdce a doufám, že se oba dožijí ve zdraví důchodu smajlík . Takto rozbít auto na testu je snad ještě větší ,,šílenost" než když na rally Estonia šel v poslední RZ přes střechu a přitom měl minutu náskok na Mikelsena smajlík
A Gryazin je ta stejná škola.
27. 8. 2021 12:16
0 0
už jsem to chtěl napsat dřív, tak aspoň teď, musím a hlavně chci ocenit Karbonylovo důsledné vypisování ruských jmen českou a nikoli anglickou transkripcí smajlík
27. 8. 2021 17:25
0 0
Novej: Díky, ale to má pod palcem hlavně Roman Ordelt, ať nežeru cizí zásluhy smajlík
28. 8. 2021 02:03
0 0
Karbonyl: OK, tak pochvala patří teda Romanovi smajlík abych mu nekřivdil smajlík
ale skoro bych přísahal, žes tu byl původně podepsanej ty, nu což, stárnu a blbě vidím od dětství smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!