„Dal jsem svému tělu pěkně zabrat – nejdřív fetování a pak žloutenka typu C,“ popisuje vyléčený muž

27. srpen 2021

Nejčastější virovou hepatitidou je u nás žloutenka typu C. Nakazit se může člověk i po jediném nitrožilním užití drogy. Mnozí si myslí, že jde o nemoc, která se dá jen těžko vyléčit, ale opak je pravdou, protože moderní léky jsou už velmi účinné.

Čtěte také

Žloutenka se ale nijak zvlášť neprojevuje „navenek“, takže je nesmírně důležité testování krve. Navíc nejen u drogově závislých, ale i u lidí, kteří se nechali tetovat v nesterilním prostředí či měli nechráněný pohlavní styk s nakaženým člověkem.

V riziku jsou ti, kteří dostali transfuzi krve ještě před rokem 1992, protože pak už byli všichni dárci protestováni. Dřív totiž byla transfuze nejčastější způsob přenosu žloutenky typu C.

Amrit Sen se s hepatitidou typu C potýkal v roce 2004. Navzdory tomu, že léčba ještě nebyla tam, kde je dnes, se úspěšně vyléčil. Musel si ale necelý rok dvakrát týdně píchat injekce interferonu.

Dal jsem svému tělu pěkně zabrat. Profetoval jsem skoro polovinu svého života.
Amrit Sen

„Dal jsem svému tělu pěkně zabrat. Profetoval jsem skoro polovinu svého života. Teď jsem rád, že můžu zabývat i jinými věcmi, nejen svou závislostí a žloutenkou,“ přiznává. Jeho příběh dnes pomáhá i dalším pacientům. Pracuje totiž pro organizaci Sananim, zapojené do prevence a zajištění screeningu.

S klientem až k lékaři

Klienti Sananimu, kteří o to projeví zájem, nejprve podstupují rychlotesty. „Pokud někomu vyjde test pozitivně, uděláme mu na místě ještě PCR test. Když je i ten pozitivní, objednáme infikovaného k lékařům z IKEMu. Na první návštěvu klienta většinou doprovázíme, aby to měl co nejkomfortnější,“ vysvětluje muž, který má s hepatitidou C osobní zkušenost.

Čtěte také

Lidé ze Sananimu pak také dohlížejí na samotnou léčbu klientů, a to hlavně těch, kteří jsou bez střechy nad hlavou. Léky si pacienti mohou nechat u nich a sami jim je postupně vydávají.

Na Klinice hepatogastroenterologie pražského IKEMu mají s léčbou drogově závislých pacientů dlouhodobé zkušenosti. Lékařka Soňa Fraňková dokonce nedávno publikovala studii, která prokázala, že není pravda, že lidé s drogovou anamnézou při léčbě nespolupracují.

Pacienty rozdělili na skupiny – na ty s drogovou závislostí, a bez ní.  „Zkoumali jsme mimo jiné to, jestli pacienti léčbu dodržují v termínu a jestli všechny tablety užijí tak, jak mají. Ukázalo se, že se uzdravilo stejně množství lidí v obou skupinách, celých 98 procent,“ doplňuje lékařka Soňa Fraňková.

Léčba hepatitidy typu C v posledních letech značně pokročila. Od roku 2014 jsou pacientům k dispozici přímo působící antivirotika, která nahradila dřív podávané interferony. Díky tomu léčba trvá jen pár týdnů a rychle zabírá.

Celý příspěvek najdete v audiozáznamu, ptala se Andrea Skalická.

Spustit audio

Související