Německo se od pondělí přesouvá mezi vysoce rizikové země. Nenaočkovaní musí po příjezdu do samoizolace

Od pondělí se do červené kategorie, kde jsou země s vysokým rizikem nákazy covidem-19, přesouvá Německo. Na přísnější podmínky cestování se nicméně musejí připravit jen ti, kteří se ze země vrací a nejsou plně očkováni. Zároveň platí zachování všech výjimek pro malý příhraniční styk, pendlery apod. Mezi červené země přejde také Madeira a Baleárské ostrovy. Oranžově se pak od nového týdne zbarví San Marino, oznámilo ministerstvo zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté na hraničních přechodech v noci začali důkladně evidovat jízdy

Do červené kategorie značící vysoké riziko nákazy se od pondělí přesune Německo, | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

V Německu v poslední době stoupá takzvaná sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se v průměru nakazilo na 100 000 obyvatel. V pátek ráno se tento údaj nacházel na hodnotě 70,3, před týdnem to bylo 48,8. V Česku zůstává devět dní v řadě na hodnotě 12.

Asociace cestovních kanceláří žádá vyjmutí Bulharska z červených zemí. Semafor podle ní ztratil smysl

Číst článek

Ministerstvo zahraničí se řídí cestovatelským semaforem, který každý pátek aktualizuje Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Změny budou platit od pondělí 30. srpna.

Pro země vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy, které jsou v mapě označené červeně a tmavě červeně, je podle ministerstva zahraničí nutné před návratem hromadnou dopravou vyplnit příjezdový formulář a podstoupit antigenní nebo PCR test.

Po příjezdu pak musí cestovatelé nejdříve pátý a nejpozději čtrnáctý den po návratu do Česka podstoupit PCR test. Do té doby je povinná samoizolace. V případě individuální dopravy není třeba se před započetím cesty testovat.

U zemí se středním rizikem nákazy musí lidé před příjezdem rovněž vyplnit příjezdový formulář a po příjezdu nejpozději do pěti dní podstoupit antigenní či PCR test.

⚠️ @Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 30. srpna. V červené 🔴 kategorii bude nově Německo, portugalská Madeira a španělské Baleárské ostrovy. Do oranžové 🟠 kategorie se od pondělí zařadí San Marino.

13:42 – 27. 08. 2021

10 39

Výjimka platí pro osoby, které mají dva týdny po ukončeném očkování či v posledních 180 dnech prodělaly nemoc covid-19. Zároveň bude platit zachování všech výjimek pro malý příhraniční styk a pendlery.

Ministerstvo zahraničí také na svých webových stránkách uvedlo, že se podařilo vyjednat prodloužení volného průjezdu přes Slovinsko až do 5. září 2021. Pokud tedy tranzit přes zemi nepřekročí 12 hodin, nemusí lidé prokazovat bezinfekčnost.

Cestovatelský semafor

  • Zelená kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy: Albánie, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Srbsko a Vatikán; z mimoevropských zemí Austrálie, Brunej, Hongkong, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur nebo Tchaj-wan
  • Oranžová kategorie zemí se středním rizikem nákazy: Chorvatsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rakousko, Itálie, Finsko, Malta, Norsko, Nizozemsko, San Marino a Slovinsko
  • Červená kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy: Andorra, Bulharsko, Belgie, Dánsko, Irsko, Island, Litva, Lichtenštejnsko, Monako, Německo, Estonsko, Francie, Řecko, Švédsko, Švýcarsko, Španělsko včetně Kanárských a Baleárských ostrovů a Portugalsko včetně Azorských ostrovů a Madeiry
  • Tmavě červená kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy: z členských zemí EU pouze Kypr
  • Černá kategorie zemí s extrémním rizikem nákazy: Brazílie, Kolumbie, Mosambik, Nepál, Paraguay, Peru a Tanzániea (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba)

tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme