Jonáš Bartoš
27. srpna 2021 • 14:15

Plzeňské fiasko v Sofii: pasivita, Hybšův nesmysl a miliony v trapu

Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Před čtvrtečním výkopem v Bulharsku vedli díky domácí výhře dva nula. Jenže slibný náskok fotbalisté Viktorie Plzeň trestuhodně promrhali. Západočeši podlehli v odvetě play off Konferenční ligy CSKA Sofia 0:3, gól ze samotného závěru prodloužení znamená trpký konec v pohárové Evropě. Co stálo za zmarem Viktorie? 

  • Hybšův nesmysl

    Naskočil do prodloužení za vyšťaveného Radima Řezníka, na levé straně zvládal bez větších problémů. Jenže klíčový moment jde za ním. Matěj Hybš u rohového praporku zcela zbytečně zatahal za dres Jomova, asistent sudího dobře viděl celou situaci z necelého metru. Zvedl praporek a domácí dostali standardní situaci a rozhodli. Nesmyslný zákrok střídajícího hráče, který přišel do Plzně s cílem nahradit legendárního Davida Limberského, stál Viktorii nejdůležitější zápas sezony.

    Matěj Hybš po prvním utkání druhého předkolaFoto Dominik Bakes / Sport

  • Pasivní druhá půle

    CSKA šlo za postupem odvážně srdcem i herní kvalitou. Ve druhém poločase soupeře přišpendlilo k vápnu, Plzeň se absolutně nedostala na balon a jen odolávala velkému domácímu tlaku. Trenér Bílek přitom už před utkáním tušil, že cesta k postupu do pohárové Evropy vede jen přes aktivní, odvážný projev. „Nedostali jsme se tolik do hry, jak jsme sami chtěli, nebyli jsme nebezpeční pro soupeřovu branku. Nevím, jestli v tom byla naše nezkušenost, mohlo to být i tím, že nám docházely síly, i kvalitou soupeře,“ hledal Bílek příčiny.

    Plzeňská lavička během utkání na půdě CSKA MoskvaFoto FCVP/Jan Kubíček

  • (Ne)uklidnění Chorého

    Viktoria mohla být v klidu už ve čtvrté minutě. Tomáš Chorý se dobrou aktivitou dostal k samostatnému nájezdu na gólmana, jenže balon do sítě neuklidil. Výtečný Busatto vytáhl jeden z klíčových zákroků večera a udržel svůj tým ve hře. Vytáhlý útočník poctivě odmakal celý zápas, dřel až do samotného závěru. Byť mu docházela šťáva, zůstal na place celé utkání. Pokud by jeho šance skončila gólem, odlétala Plzeň ze Sofie s mnohem lepším výsledkem.

    Plzeňský útočník Tomáš Chorý na kolenou během utkání proti CSKA SofiaFoto FCVP/Jan Kubíček

  • Ztracený Bucha

    Mnohdy dokáže odtáhnout celý zápas, vykouzlí krásné střely, dává góly. Střed pole patří v Plzni jemu, když je zdravý, patří bez debat do základu, Jenže v Sofii zůstal Pavel Bucha hluboko pod svými schopnostmi. V úvodu utkání poztrácel dost balonů, v průběhu času se zcela vytratil. Od klíčového polaře potřebuje Plzeň mnohem víc, aby zvládla enormně těžkou bitvu.

    Plzeňský záložník Pavel BuchaFoto Michal Beránek (Sport)

  • Třetí evropská bolest - miliony v trapu

    Antverpy, Alkmaar (následně Beer Ševa), teď CSKA Sofia. „Nechci používat sprostá slova, ale prostě jsme to zase nezvládli. Už třetím rokem. Je to hrozně špatně. Tohle je pro nás nejhorší facka v nejdůležitějším zápase sezony,“ vystihl plzeňské rozpoložení čtvrteční kapitán Luděk Pernica. Viktoria si naposledy v Evropě zahrála v sezoně 2018/19, kdy postoupila přímo do skupiny Ligy mistrů, následně pronikla ze třetího místa ve velké konkurenci až do jarní fáze Evropské ligy. Jenže od té doby ani ťuk, nově skládaný celek má zatím daleko k tomu, ab navázal na úspěšnou desetiletku se třemi účastmi v Lize mistrů a pěti ligovými tituly.  Plzeň navíc přišla minimálně o 75 milionů korun, které plynuly z účasti ve skupině Konferenční ligy. Co se v klubu bude dál dít, je ve hvězdách…

    Plzeňský záložník Pavel Šulc na zemi během zápasu proti CSKA SofiaFoto FCVP/Jan Kubíček

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud