Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 15 / 3 - PoloJasno

V Šumperku bude možné platit parkovné mincemi i kartou

27. srpna 2021 - 14:57

Zpět na seznam článků

Od 1. září

V Šumperku bude možné platit parkovné mincemi i kartou

Šumperk zdroj foto: archiv

Šumperk spouští od středy 1. září nový parkovací systém. Ten umožní zaplatit za parkovaní nejen mincemi, ale také kartou přímo z webového prohlížeče nebo prostřednictvím mobilní aplikace MPLA. „Současné automaty zůstanou na místě, lidé, kteří jsou zvyklí platit za parkování mincemi, je mohou dále využívat. Nově však budou přístroje do konce srpna opatřeny nálepkami s návodem a QR kódem, jehož prostřednictvím si lidé budou moci buď stáhnout aplikaci, nebo pomocí tří kliknutí v mobilu zaplatit za parkovné jednoduše platební kartou,“ vysvětlila šumperská místostarostka Marta Novotná, která má ve své gesci dopravu.

Mobilní aplikace MPLA nabízí uživatelům komfortní službu. „Stačí zadat do internetového prohlížeče v mobilu, tabletu nebo počítače adresu: http://mpla.io/sumperk. Služba MPLA je navíc propojena s portálem Mapy.cz, takže lze snadno uhradit parkovné i z tohoto portálu či přímo prostřednictvím aplikace Mapy.cz. Tento způsob platby je komfortní, bezpečný a rychlý. Odpadá hledání parkovacího automatu a je tu i možnost kdykoliv a odkudkoliv parkovací dobu prodloužit,“ informoval místostarosta Jakub Jirgl, který se snaží prosazovat chytré technologie ve městě. „Po zaplacení parkovného obdrží městská policie ze systému informaci o úhradě. Strážník si platnost parkování každého vozu může ověřit prostřednictvím registrační značky vozidla. Za platbu parkovného přijde motoristovi na e-mail elektronický účetní doklad se všemi potřebnými náležitostmi,“ informovala místostarostka.

U mobilní platby se vyplňují údaje jednorázově při první platbě. Příslušná aplikace si zadaná data zapamatuje.  „Snažili jsme se pro naše občany najít službu, která je pro ně uživatelsky jednoduchá a přívětivá. Navíc se jedná o nejrozšířenější službu tohoto typu v České republice, která zajišťuje více než 20 tisíc transakcí za den,“ doplnil Jakub Jirgl. Stejnou aplikaci na platbu parkovného lze použít nejen v Šumperku, ale také například v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně, Liberci, Pardubicích, Jeseníku, celkem v šesti desítkách lokalit v celé České republice.

Navíc má i široký rejstřík akceptovaných karet, které k platbě lze využívat, řidiči mohou platit kartou MasterCard a Visa, palivovými kartami CCS a Axigon (Shell Cards, Euro Oil), kartou MPLA, Twisto kartou nebo lze využít jednorázové platby prostřednictvím Google Pay a Apple Pay. Nový parkovací systém je variabilní, dá se postupně vylepšovat a doplňovat především s ohledem na časovou flexibilitu doby parkování.

Na území města Šumperka je celkem dvaadvacet zón placeného parkování. Za parkování v hlavní parkovací zóně s označením SU1 se platí ve všední dny od 8.00 do 18.00 hodin 20 korun za hodinu. Pouze v zóně Kostelní náměstí s označením SU2 je parkování zpoplatněno ve všední dny od 9.30 do 17.00 hodin.

seznam zdroj:mus

Autor: red., S.Singerová - mus,

Fotogalerie

Šumperk                              zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.