Desítka? Určitě jsme ji chtěli. Turnaj ale nekončí, apeluje Gut

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Po zápase s Finskem byl dvacítce vyčítán vlažný start, hned do následujícího mače tak vlétla po hlavě. V osmé minutě vedli Češi nad Švédy už 3:1 a gólové hody dovedli k výhře 9:3. Na desátý zásah, který si fanoušci hodně přáli, už junioři nedosáhli.

Možná ale jen proto, že už zbývalo málo času – v okamžiku vstřelení devátého gólu jen dvě a půl minuty. I tak ale bylo na hráčích vidět, že i za vysokého vedení chtějí utkání dohrát útočně, pokřiky z tribuny je k tomu navíc přímo vybízely.

„Nevím, jestli jsme se vyloženě snažili, ale kdyby šance byla, určitě jsme gól dát chtěli. Jsou to pro nás po delší době první zápasy s fanoušky a jsme rádi, jak nás tady podporují. Ženou nás a za to jim musíme moc poděkovat, protože jsou naším šestým hráčem na ledě,“ chválí publikum Michal Gut.

Stejně jako diváci, i on si páteční střílečku užil. A s ním si ji užila i celá čtvrtá lajna, vždyť trio Stehlík – Gut – Konečný se podílelo dohromady devíti body na čtyřech brankách! Letka tak navázala na povedený výkon ze čtvrtečního mače, všichni tři spolu dohromady přitom hrají v Hodoníně poprvé bok po boku.

„Nikdy jsem s nimi moc nehrál, s Lukášem Stehlíkem jsme spolu hráli akorát asi za Ústecký kraj. Ani jsem nečekal, že nám to tahle sedne, jsem moc rád, že se postupně doplňujeme. Snad nám to takhle půjde i dál,“ doufá Gut.

Že spolupráce klape, ho těší tím spíš, že se pro něj jedná o první duely od návratu po zranění. „Jsem rád, že jsem se do toho dostal, jsou to moje první zápasy v sezoně. Než odletím do Ameriky, jsem rád, že můžu s reprezentací být a že žádné zranění už nemám a jsem naprosto v pohodě. To musím zaklepat. Doufám, že už to takhle bude po celou sezonu,“ přeje si.

A co podle něj bylo oproti pozvolnějšímu klání s Finy v pátek jinak?

„Nevím, možná to bylo tím, že s Finskem to byl první zápas na turnaji. Měli jsme horší start a potom jsme se postupně zlepšovali, tentokrát jsme si dali už pozor a byli koncentrovaní od samého začátku. Možná to bylo tím, možná i štěstím. Utkání se Švédy prostě bylo z naší strany lepší.“

Vysoké tempo, obětavá hra a dobrý výkon gólmana, to Čechy proti Švédům zdobilo. Že navrch napadalo ještě devět branek, bere dvacítka jako bonus.

„Každý máme rád takhle vysoké výhry, všichni útočníci si zvednou sebevědomí do dalšího zápasu, když jim tam nějaký ten bod spadne. Ale důležitá je výhra. Kdybychom vyhráli 2:1, je to ve výsledku úplně stejné, jako když vyhrajeme 9:3. Výhra a jdeme prostě dál,“ velí Gut.

Po dvou hracích dnech má národní tým na kontě plný počet bodů, k ovládnutí celého turnaje čtyř mu stačí s Rusy jakkoliv bodovat. „Je to dobrý pocit, musím pochválit kluky a celý tým, jak jsme ty dva dny makali. Turnaj pro nás ale pořád nekončí a máme ještě další zápas, výhry jsou už za námi a musíme se pořádně připravit a zregenerovat,“ ví Michal Gut.

„Určitě půjdeme vyhrát, tak musíme jít do každého zápasu. Musíme začít už od první třetiny a nesmíme zaspat začátek ani konec, pořád být koncentrovaní. Chceme urvat třetí vítězství v řadě. Finové a Švédové jsou takoví podobní soupeři, Rusové budou úplně jiní. Asi to bude tvrdší zápas, my se na něj ale pořádně připravíme,“ má jasno.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz