V Tokiu lukostřelec Drahonínský druhý v kvalifikaci a stolní tenista Suchánek vypadl ve čtvrtfinále

Na paralympijských hrách  v Tokiu pokračovali ve svých sportech a disciplínách čeští reprezentanti se střídavými výsledky.  Stolní tenista Jiří Suchánek na singlový medailový úspěch z Ria nenaváže. Atletka Anna Luxová bojovala ve sprintu, ale podobně jako plavec Arnošt Petráček v motýlku oba nedokázali postoupit do finále své disciplíny. ovšem lukostřelec David Drahonínský předvedl skvělý výkon v kvalifikaci, ve které obsadil druhé místo a jezdkyně Vištalová však bohužel nezvládla postoupit do další fáze turnaje. To vše a mnohem více přinesl třetí soutěžní den Letních paralympijských her v Tokiu.

Suchánek si poradil se „sousedem“ Riapošem, na polského soupeře už nestačil

Stolní tenista Jiří Suchánek (MS2) se stal jediným zástupcem Česka v play-off singlů a hned první zápas po základní skupině byl mimořádně zajímavý. Na našeho hráče číhala slovenská legenda a současný předseda tamějšího paralympijského výboru Ján Riapoš. Vyhecované utkání začalo lépe pro slovenského hráče, který ovládl první set a v tom druhém vedl 0:6. Suchánek však zavelel k velkému obratu a druhou sadu nakonec získal ve svůj prospěch. Na konci velké pětisetové bitvy bylo konečné skóre 3:2 pro českého reprezentanta a mohl se slavit postup do čtvrtfinále!

Souboje nejlepší osmičky hráčů odstartovaly chvíli po 18 hodině místního času. Suchánek vyzval polského hráče Czupera, na kterého se mu v předchozích letech výsledkově příliš nedařilo. Úvodní míčky končily rychle ve prospěch polského hráče, který v jeden moment vedl v prvním setu už 0:6 a Suchánek tentokrát otočit nedokázal. Český hráč se ale nepoložil, bojovalo se o každý míček a po třech setech bylo skóre už jen 1:2 pro Poláka. Následující část zápasu však skončila pro Suchánka neslavně, těsně prohrál 9:11, bojoval statečně, ale v turnaji singlu tak skončil těsně pod medailovým umístěním. V konečném hodnocení mu patří páté místo z osmnácti startujících.


Luxová a Petráček před branami finále. Koblasa šestnáctý

Premiérově se v Tokiu představila atletická část české paralympijské výpravy. Atletka Anna Luxová bojovala na sprinterské trati na 100 metrů, ale nepodařilo se jí postoupit z rozběhu. „Byl to takový zvláštní závod, bez fanoušků jsem byla trochu nervózní. Ale neulila jsem start, nezranila jsem se, běželo se mi dobře, letos dokonce nejlépe, takže na mé poměry to nebylo vůbec špatné. Naštvalo mě, že mě před závodem nepustili na záchod. Občas je s místními pořadateli obtížná domluva,“ posteskla si Luxová, kterou čeká její silnější disciplína – koule – až ve čtvrtek 2. září 2021.

Arnošt Petráček  absolvoval jednu ze svých méně oblíbených plaveckých disciplín. Na motýlkové padesátce nedokázal postoupit do finále, ale se svým výkonem i konečným časem 41,41 byl spokojený. 

Jak říkám ...

„Na to, že šlo o můj první ostrý závod v Tokiu, je to parádní výsledek. Povedlo se mi přeplavat soupeře z jiné kategorie handicapu a za to jsem rád. Určitě mám na čem stavět do dalších výkonů,“ řekl ke svému vystoupení Arnošt Petráček. 


Přibližně hodinu po poledni tokijského času přišla řada na Iva Koblasu a jeho finálovou jízdu časovky na 1000 metrů. Na Izu Velodrome došlo i dnes k postupnému překonání několika platných světových rekordů a konečným vítězem se stal Číňan Li v čase 1:08,347. Český jezdec obsadil celkové šestnácté místo s časem 1:17,287. Koblasu uvidíme ještě na silnici pod horou Fuji ve dnech 31. srpna (časovka) a 2. září (silniční závod).

Lukostřelci mají za sebou kvalifikaci. Vištalová v jezdectví nepostoupila

Výborným výkonem se na střelnici Yumenoshima prezentoval David Drahonínský (W1). Český paralympijský šampion z Pekingu obsadil s výsledkem 651 bodů fantastické druhé místo a vylepšil tak paralympijský rekord, o který však za chvíli přišel. O něco lepší byl totiž Turek Turkmenoglu, jehož celkové skóre mělo hodnotu 661 bodů. Ve stejné kategorii, ale v rámci ženského závodu, dosáhly dvě Češky Šárka Musilová a Tereza Brandtlová na solidní sedmé, respektive osmé místo. Bodový rozdíl mezi našimi střelkyněmi byly pouhé čtyři body. Eliminace kategorie W1 startují pro Drahonínského 30. srpna, pro dámy o den později. Poslední z českých lukostřelců – Václav Košťál s reflexním lukem – obsadil v kvalifikaci 22. místo. Eliminace v této kategorii začínají 3. září 2021.

V jezdectví kategorie Grade I – pro sportovce s nejtěžším handicapem – se představila Anastasja Vištalová se svým koněm Sterngreiferem. Svoji jízdu pojala zodpovědně, snažila se jezdit bez chyb a proklouznout tak mezi nejlepší osmičku zaručující postup do dalšího kola. Nakonec však získala 66,964 % hodnocení, čímž obsadila třinácté místo. Tím sice o tři příčky vylepšila své paralympijské maximum z Ria v roce 2016, ale k postupu do finálové disciplíny volného stylu v pondělí 30. srpna to nestačilo.

(Martin Steinbach, paralympic.cz, SportovniListy.cz, foto: paralympic.cz)