Netopýři, jak je lidé neznají. Jeroným slibuje i poslouchání jejich hovorů

  9:36
Prohlédnout si zblízka netopýry, leccos se o těchto tajemných nočních tvorech dozvědět a třeba se zaposlouchat do rozhovorů, které mezi sebou vedou. To vše nabízí letošní Netopýří noc, která se koná dnes od 19 hodin u středověkého dolu Jeroným na Sokolovsku, jednoho z nejvýznamnějších netopýřích zimovišť v Karlovarském kraji.

Přemysl Tájek ze správy CHKO Slavkovský les při počítání netopýrů ve středověkém dole Jeroným | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Od 19. hodiny jsou pro děti připraveny netopýří hry a soutěže o ceny, dospělí mohou mezitím zhlédnout film o netopýrech s unikátními záběry z jejich života a výstavu fotografií z podzemí, které představí zajímavý a skrytý svět zimujících netopýrů,“  přibližuje program Netopýří noci Jana Rolková ze Správy CHKO Slavkovský les.

Pro zájemce je možná také přednáška o zdejším středověkém dolu. „Po soumraku se krátce projdeme se speciálním ultrazvukovým detektorem, jenž nám umožní zaposlouchat se do světa netopýřích signálů. Ty jsou běžně pro člověka neslyšitelné,“ přibližuje program Netopýří noci Jana Rolková ze Správy CHKO Slavkovský les.

Největším lákadlem ale budou živí netopýři. Organizátoři slibují, že i letos si zájemci budou moci tyto savce zblízka prohlédnout.

Netopýry lapí do sítí

„Krátce po 21. hodině už očekáváme ukázky prvních odchycených netopýrů ze sítí přímo u dolu. V případě příznivého počasí chceme chytat po celou noc až do brzkých ranních hodin. Nezapomeňte si vzít s sebou baterku a teplé oblečení,“ láká k návštěvě Přemysl Tájek ze Správy CHKO Slavkovský les.

Návštěvníci si budou moci čekání na netopýry ještě před začátkem venkovní akce zpestřit prohlídkou dolu Jeroným.

Ředitel Muzea Sokolov, Michael Rund, však připomíná, že prohlídky s průvodcem je možné absolvovat jen do 17:30 hodin. „Pak už musíme nechat netopýry v klidu, aby se jim chtělo vyletět ze štoly,“ říká Rund a doplňuje, že do podzemí může v každé skupině vstoupit maximálně 10 návštěvníků. 

Důl Jeroným leží nedaleko silnice mezi Krásnem a Podstráním na Sokolovsku a je u něj možnost parkování na parkovišti. Konec hlavního programu je odhadován na 22. hodinu. Vytrvalci se ale mohou zdržet déle.

Netopýři obývají prostorné půdy a sklepy hradů, zámků a kostelů, ale i starých domů. Štěrbinové druhy netopýrů lze nalézt rovněž za dřevěným obložením chat a v dutinách stromů. Někteří jedinci však už objevili výhody bydlení ve spárách panelových domů.

„Mnoho druhů netopýrů dnes využívá úkryty v lidských stavbách či ve stromech v parcích a zahradách. Lidé tak s netopýry žijí v těsném sousedství a někdy mají z jejich přítomnosti zbytečné obavy. Netopýří noci jsou dobrou příležitostí, jak široké veřejnosti tyto zajímavé tvory přiblížit a zároveň ukázat, že soužití s netopýry zdaleka nemusí představovat problém,“ dodává Daniel Horáček z České společnosti pro ochranu netopýrů.