Prodej výčepních zařízení na internetu je podle nákupního rádce Heureka.cz nejvyšší za pět let. Poptávka se od června stupňuje, v létě meziročně vzrostla o 150 procent. Lidé více kupují také vinotéky, zájem o ně stoupl ve srovnání s loňskými prázdninami o 70 procent. ČTK to řekl šéf analytiků portálu Heureka.cz Michal Buzek.

Za vyššími prodeji výčepních zařízení vidí Buzek vliv dlouho zavřených gastronomických podniků v důsledku pandemie koronaviru. „Byli jsme nuceni trávit více času doma, na zahradách a chatách. A navíc na trhu už existuje nepřeberné množství výčepních zařízení v různých, tedy i dostupných cenových hladinách,“ uvedl.

Nejjednodušší takzvané party pípy s manuálním vytvářením tlaku a bez chlazení lidé na internetu podle Buzka pořídí kolem 1500 korun. Kvalitnější zařízení s kompresorem a chladičem stojí v závislosti na kapacitě a počtu kohoutů mezi 10 000 a 25 000 korunami. Ceny profesionálních přístrojů podle Buzka začínají na podobné úrovni, mohou být ale i výrazně dražší.

Nejoblíbenější jsou na Heurece nyní podle Buzka jednoduché pípy s jedním kohoutem průměrně za deset tisíc korun. „Průměrné ceny vybraných modelů meziročně mírně rostou,“ řekl Buzek.

Vyšší poptávku po výčepních zařízeních Buzek dále přisuzuje velkým sportovním událostem, které lidé chtěli sledovat doma s čerstvě natočeným nápojem. Napovídá tomu podle něj zvýšený zájem o nákup projektorů a projekční techniky. O prázdninách, kdy se konal Wimbledon nebo letní olympijské hry v Tokiu, prodeje tohoto zboží v meziročním srovnání stouply o 50 procent. Momentálně nejoblíbenější projektor na Heurece stojí podle Buzka 3200 korun.

Do stravovacích podniků se lidé podle společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy, zatím nevrátili v takové míře jako loni. Přijatých plateb je letos meziročně méně, podle ředitele společností Storyous a SaltPay Jana Koska vzrostla ale jejich hodnota. „Červencová data vykazují nárůst o 9,6 procenta oproti stejnému období v loňském roce a o celých 18 procent oproti údajům z roku 2019,“ uvedl dříve Kosek. V restauracích podle dat Storyous za poslední dva roky stouply ceny. Například za pivo lidé zaplatí v průměru 42 korun, o dvě koruny více než předloni.