Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Schurter je podeváté mistrem světa, ženám vládla Richardsová. Cinka opět zradila technika

Nečekanou šampionku poznal závod v cross country na mistrovství světa horských kol. Poprvé v kariéře totiž triumfovala Britka Evie Richardsová. Na trati v italském Val di Sole zvítězila před Nizozemkou Anne Terpstraovou a Švýcarkou Sinou Freiovou. Mužům naopak podeváté v kariéře kraloval Švýcar Nino Schurter, který v závěru přetlačil krajana Mathiase Flückigera. Ondřeje Cinka vyřadily z boje o medaili stejně jako na Hrách v Tokiu technické problémy.

Třicetiletý Cink měl podobně jako na olympiádě, kde své vystoupení kvůli defektu ani nedokončil, rozjetý další velký závod na bronz. Dlouho jezdil s odstupem za vedoucím švýcarským duem. Na konci čtvrtého z šesti okruhů se na něho Koretzky dotáhl, v pátém kole pak měl český závodník zjevné potíže s řazením a ze hry o přední umístění tak vypadl. V cíli měl manko tří minut a 40 sekund na vítěze, za bronzem zaostal o více než dvě a půl minuty.

"Ze začátku jsem se cítil dobře, bylo to vyrovnané. Koretzky byl samozřejmě silnější ve sjezdu, já byl zase lepší v kopcích, takže těžko říct, jak by to dopadlo. Bohužel mi přestalo řadit kolo, zůstalo mi to na těžkém převodu a já musel v těch nejprudších pasážích běžet. Pak se to chytlo před cílem, takže jsem už mohl jet, ale i tak už to bylo ztracené. Výkon tam dneska byl, štěstí mi teď ale v poslední době nepřeje," uvedl Cink.

Schurter prodal ve finiši své bohaté zkušenosti i dovednosti. Flückigera nechával dlouho před sebou a pak o svém dalším triumfu rozhodl předjetím v zatáčce krátce před koncem, ve finiši už před sebe soupeře nepustil. Pětatřicetiletý Schurter tak navázal na individuální tituly z let 2009, 2012, 2013 a 2015-2019. Vedle toho má z MS i tři zlata z týmových soutěží. Po dvou stříbrech získal v závodech jednotlivců i štafet.

Zatímco Schurter v cíli zářil štěstím, Flückiger byl hodně zklamaný, že na něho zbylo znovu stříbro. Na MS byl totiž druhý potřetí za sebou a těsně pod vrcholem zůstal navíc i letos v olympijském závodě. Ještě výrazně hůře však dnes dopadl obhájce titulu Jordan Sarrou, jenž byl s pětiminutovým mankem až šestadvacátý. O osm míst za ním dojel Jan Vastl.

Čtyřiadvacetiletá Richardsová v úvodu zlikvidovala náskok vedoucí Francouzky Pauline Ferrandové-Prévotové, která usilovala o čtvrtý titul a zároveň o zlatý hattrick po triumfech v roce 2019 a loni v Leogangu. Stříbrná žena ze závodu v short tracku Richardsová pak brzy sama zaútočila a na její cestě za životním triumfem už ji nedokázal nikdo zastavit.

"Nemůžu tomu vůbec uvěřit a jsem z toho sama v šoku. Sešlo se všechno, co se sejít mělo. A já jsem za to hrozně šťastná, jak se mi celý závod povedl," pochvalovala si dojatá šampionka v televizním rozhovoru pro Mezinárodní cyklistickou unii (UCI).

Druhá Terpstraová přijela s více než minutovou ztrátou. Jen pár sekund poté se odehrál tuhý švýcarský souboj o bronz, v němž nakonec vítězka short tracku Freiová přetlačila Jolandu Neffovou.

Ferrandová-Prévotová obsadila šesté místo. Dostala se před ni i loučící se Polka Maja Wloszczowská, která během posledního z celkem pěti okruhů, jež následovaly po zaváděcím kole, chybovala a vypadla z bitvy o bronz.

Nejlepší z Češek byka dvaatřicátá Jana Czeczinkarová, která ztratila na Richardsovou téměř devět minut. Zkušená Jitka Čábelická byla čtyřicátá, o pět příček za ní dojela do cíle Tereza Tvarůžková.

Mistrovství světa horských kol ve Val di Sole (Itálie):

Cross country: Ženy elite (21,96 km): 1. Richardsová (Brit.) 1:23:52, 2. Terpstraová (Niz.) -1:03, 3. Freiová, 4. Neffová (obě Švýc.) obě -1:08, 5. Wloszczowská (Pol.) -1:47, 6. Ferrandová-Prévotová (FRA) -2:35, ...32. Czeczinkarová -8:43, 40. Čábelická -10:26, 45. Tvarůžková (všechny ČR) -11:32.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články