Vévoda a vévodkyně z Cornwallu se odhodlali ukázat Zahradní místnost a Ranní pokoj v Clarence House na sociální síti. Rezidence je oficiálním domovem prince Charlese (72) a jeho manželky Camilly (74) od roku 2003 – předtím zde bydleli i jiní členové královské rodiny. Pobývali tu například Charlesovi synové princ William (39) a princ Harry (36), a také sama královna Alžběta II. (95), a proto sem noha „smrtelníka“ neměla šanci vkročit. A přece je teď možnost se sem alespoň virtuálně podívat... Byť jen prostřednictvím několika málo fotek na instagramu.

Ranní pokoj ukázala Camilla již před nějakým časem, během několika online rozhovorů. V ohromující místnosti vyzdobené cennými obrazy bylo vidět množství rodinných fotografií a cenných artefaktů, třeba osobní sbírku porcelánového nádobí Royal Anchor Chelsea, která patřila královně Alžbětě (†101), tedy takzvané královně matce, či zlaté hodiny ze sedmnáctého století.

Ranní pokoj byl původně určen pro snídaně královské rodiny, od toho ostatně pochází její název, od roku 1949 ale začal být využíván jako pracovna. Klid na práci zde vyhledával především princ Philip (†99). Dnes ho používají princ z Walesu a vévodkyně z Cornwallu ke slavnostním recepcím. Rovněž zde vznikají oficiální rodinné portréty.

VIDEO: Svatba Diany a prince Charlese

Video
Video se připravuje ...

Svatba Diany a prince Charlese YouTube

Zahradní místnost v Clarence House vytvořila výše zmiňovaná královna matka tím, že nechala spojit dvě menší místnosti v jednu. Pokoj, který byl pojmenován díky svému okouzlujícímu výhledu do zahrady, v současné době slouží k „vítání oficiálních návštěvníků“. Také tato místnost obsahuje řadu uměleckých děl a nástrojů, včetně nádherné zlaté harfy, která byla vyrobena jako dárek pro prince Charlese, prince z Walesu.

Dostal ji od Nadace Victora Salviho, která  podporuje hraní na harfu po celém světě. Organizuje soutěže, nabízí stipendia, a zájemcům dokonce zapůjčuje nástroje. Žádný z nich však nebude tak mistrně vyveden jako tento kousek. Při bližším zkoumání si můžete povšimnout detailně zpracovaného designu harfy – je na ní vyobrazen Charlesův znak, tři spojená péra, květinové detaily a další velšské symboly.

Fotogalerie
51 fotografií