Hlavní obsah

Hurikán Ida silně udeřil v Louisianě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston/New Orleans
Aktualizováno

Pobřeží amerického státu Louisiana zasáhl v neděli v podvečer středoevropského času hurikán Ida, který meteorologové označují za mimořádně nebezpečný a za jeden z nejsilnějších za posledních 170 let. Živel udeřil na město Port Fourchon, které leží několik desítek kilometrů od New Orleans. Oznámilo to v neděli americké Národní centrum pro hurikány (NHC).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Ida se blíží k pobřežíVideo: Reuters/AP

 
Článek

Ida je na pětibodové Saffirově-Simpsonově škále hurikánem čtvrté kategorie, doprovází ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině. Úřady vyzvaly obyvatele, aby zůstali doma, v některých oblastech byla nařízena povinná evakuace.

Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) předpokládá, že hurikán způsobí velké škody a obnova dodávek elektřiny by v některých místech mohla trvat i týdny. V sídle agentury ve Washingtonu sleduje řádění živlu i americký prezident Joe Biden.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Muž si na pobřeží dělá fotku s vysokou vlnou

Živel udeřil pět minut před polednem místního času (18:55 SELČ) na přístavní město Port Fourchon, které leží několik desítek kilometrů od New Orleans. Silný vítr foukal na některých částech pobřeží Louisiany už v neděli ráno a zhruba 100 tisíc domácností zůstalo bez elektřiny, uvedla agentura AP.

Louisianský demokratický guvernér John Bel Edwards řekl, že Ida bude nejmohutnější bouře od těch, co stát zasáhly v polovině 19. století. Občany přitom upozornil, že se rychle krátí doba pro evakuaci. „Je těžké myslet v době výročí Katriny na to, že se blíží další silná bouře. Ale chci, abyste si uvědomili, že nyní nejsme stejní, jako jsme byli před 16 lety,” řekl Edwards na tiskové konferenci.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Obyvatelé New Orleansu se připravují na příchod hurikánu.

Louisiana po Katrině investovala miliardy dolarů do ochranné infrastruktury. Ida nyní tento systém prověří, píše list The New York Times. Katrina zasáhla New Orleans na konci srpna 2005, vítr na moři tehdy dosáhl rychlosti až 280 km/h.

Hurikán Katrina v roce 2005 New Orleans doslova potopil

Historie

Ida v průběhu neděle rychle zesilovala, když se přesunula do severní části Mexického zálivu. Okolo jedné hodiny po půlnoci místního času byla rychlost větru 185 km/h, za pár hodin už překonala 220 km/h a stále narůstala.

Ida představuje zásadní ohrožení pro region, který se i tak potýká s řadou problémů v souvislosti s opětovným nárůstem nakažených nemocí covid-19 – a to kvůli nízké proočkovanosti a vysoce nakažlivé variantě delta.

Foto: Noaa, Reuters

Satelitní záběr hurikánu Ida, jak se blíží k pobřeží USA

Nad Louisianu má hurikán dorazit v neděli, přesně 16 let po hurikánu Katrina, který v roce 2005 nepřežilo přes 1800 lidí.

Nejmohutnější bouře od 50. let

Záchranné složky začaly otevírat evakuační centra. Národní středisko pro hurikány (NHC) předpovídá, že Ida nad Louisianu dorazí v neděli odpoledne nebo večer místního času (v noci na pondělí SELČ) a že to bude „krajně nebezpečný a silný hurikán”.

Foto: Marco Bello, Reuters

Obyvatel New Orleans si nese kufry do úkrytu

„Pokud se nenacházíte v úkrytu, okamžitě se ukryjte. Schovejte se do vnitřního prostoru, nebo do malé místnosti bez oken. Po celou dobu zůstaňte na místě,” varoval na Twitteru meteorologický ústav pro New Orleans.

Hurikán Ida míří na Louisianu. Může být nejhorší za 170 let, varoval guvernér

Zahraniční

U pobřeží se může moře zvednout až o pět metrů a varování na vysoké vlny je vydáno také pro Alabamu a Floridu. Na jihovýchodě Louisiany může při silném dešti spadnout i 50 centimetrů vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám