Anatomie humoru

29. srpen 2021

Sledujte vývoj humoru před sametovou revolucí a po ní, hranice politické korektnosti, zrod pořadu Na stojáka a vzestup popularity stand-upu u nás. Včetně méně známých výstupů známých vypravěčů a komiků. 

1. díl: Humor v rozhlase

V prvním díle se setkáte se skupinou Stand up Factory, která pro Český rozhlas v lednu tohoto roku natáčela pilotní verzi celovečerního pořadu. Poodhalíme vám, jak funguje příprava zájezdu a co všechno se může pokazit při organizaci a produkci jednoho večera. Od skupiny se také dozvíte ne příliš radostnou zprávu o osudu pilotního pořadu, který v rozhlase natáčela.

Stand up Factory v Duplexu

2. díl: Na stojáka

Stand-up comedy jako žánr přinesl před lety pořad Na stojáka. V současné době slaví jeho protagonisté 15 let existence značky. Kromě Česka navštěvují i českojazyčné komunity v USA, Kanadě a Austrálii. Za naši současnou špičku se dají považovat Lukáš Pavlásek, Ester Kočičková, Iva Pazderková a další. Prostřednictvím herce Marka Daniela a divadelního představení Jak zabít komika se dozvíte o úskalích, která na úspěšného komika čekají v soukromí.

Na stojáka v Olomouci: Iva Pazderková, Ester Kočičková a Adéla Elbel

3. díl: Netradiční stand-up

Uslyšíte méně známé skupiny a tématické večery, ve kterých vévodí například jen ženy komičky nebo vystupují jen cizinci, kteří se pokoušejí dělat humor v češtině. Kde jsou hranice korektnosti, a které vtipy jsou takzvaně „za čárou“? Liší se publikum podle věku nebo podle regionů? Jestli se dá vtip naučit, zjiistíte na workshopech Lucie Macháčkové a Jiřího Charváta.

Tigran: stand up s přízvukem

4. díl: Stinné stránky stand-upu

Komici často hledají inspiraci ve špatných životních zkušenostech. Budeme si povídat o strachu z trapnosti, průšvizích, špatném publiku, sebestředných divácích a oknech v paměti. Podíváme se na tzv. Open mic – večer otevřeného mikrofonu, který si může na pár chvil přivlastnit každý, kdo chce zjistit, zda má potenciál říkat vtipy.

Comedy club

5. díl: Kam to spěje?

Jaký vývoj prodělali protagonisté během šesti měsíců natáčení? S posledním dílem seriálu se podíváte do zákulisí na natáčení TV pořadu Comedy Club stanice Prima Comedy Central. A od nestorů vyprávěného humoru zjistíte, kam podle nich český scénický vtip spěje.

Comedy club

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně každou neděli v 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

Spustit audio

Související