29. 8. 2021 | Daniel Ryl

TPS - SPA 2:3sn - Důležité vítězství ve Finsku!

2., neděle 29. 8. 2021
Turku - Sparta TPS - SPA
Turku: Karejev – Viro, Lajunen, Anttalainen, Eronen, Arell, Rafkin, Ivarsson – Pyyhtiä, Hults, Rodewald – Nurmi, Hakkarainen, Sandberg – Steenbergen, Intonen, Väisänen – Liukas, Jasu, Haapanen – Vainionpää.
Sparta: Salák – Mikliš, Moravčík, Němeček, Jandus, Dvořák, Polášek, Jurčina – Sobotka, Horák, Řepík – Thorell, Kaše, Chlapík – Buchtele, Prymula, Forman – Doležal, Zikmund, Dvořáček – D. Vitouch.
Branky a nahrávky: 20. Hults (Viro, Lajunen), 46. Steenbergen – 8. Doležal (Horák, Řepík), 33. Zikmund, rozh. sam. nájezd Chlapík. Rozhodčí: Kova, Vikman – Jusi, Pekkala. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 007. Střely na branku: 43:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.
Sparťané se vrací ze severského tripu se ziskem dvou bodů, když ve druhém utkání základní skupiny Ligy mistrů zvítězili na ledě TPS Turku 3:2 po samostatných nájezdech. Náš tým se nenechal rozhodit ani dvěma vyrovnáními Finů, a přestože mu dvakrát pomohla tyčka, díky rozhodujícímu nájezdu Filipa Chlapíka vybojoval cenné vítězství.

Komentář

V úvodu zápasu se náš tým musel potýkat s vyloučením Michala Řepíka, jenže už po minutě a šestnácti vteřinách putoval na trestnou také domácí hráč. Ve vyrovnaném počtu měl první velkou šanci Filip Chlapík, který po výjezdu z rohu neprotlačil puk pod Karejevovým betonem. Na druhé straně Alexander Salák zlikvidoval Liukasův individuální únik.

Krátce nato domácí špatně vystřídali, po čemž šli do čtyř. Už po jedenácti vteřinách se na zadní tyčce uvolnil Zdeněk Doležal, který vstřelil první soutěžní gól v našem dresu. Vedoucí branka náš tým povzbudila, ale šanci Romana Horáka vychytal domácí brankář, načež na druhé straně neuspěl Jack Rodewald. V závěru třetiny však sparťané bohužel neuhlídali Mitche Hultse v levém kruhu, který přesnou dělovkou vyrovnal.


Do druhé třetiny sparťané vstoupili povedenou střelou Martina Janduse, po které však odjel na trestnou Miroslav Forman. Mitch Hults ale tentokrát z kruhu neuspěl, zatímco na druhé straně mohl v přečíslení udeřit Zdeněk Doležal - bez úspěchu.

Šance střídala šanci. Když neuspěl Roman Horák, na druhé straně se Virova jedovatá střela olízla o Salákovo rameno. Náš brankář vychytal betonem také pokus Filipa Sandberga, jehož neproměněnou šanci vzápětí potrestal v závaru před brankou důrazný Ladislav Zikmund.

Malý souboj Filipa Sandberga pokračoval i ve druhé polovině třetiny, ale tentokrát byla proti gólu lapačka sparťanského brankáře. Když v závěru prostředního dějství Mikael Pyyhtiä z kruhu přestřelil odkrytou branku, odnesli jsme si do šatny těsné vedení.


Ve třetí třetině měl první výraznější šanci Filip Sandberg, když mu ve třetí velké šanci sebrala radost nastřelená tyčka. O necelou minutu později však sparťané propadli před svou brankou, kde se nejlépe zorientoval Tyler Steenbergen, jenž usměrnil kotouč za dezorientovaného Alexandera Saláka.

Sparta se po ztraceném náskoku nesložila, naopak zahrozila střelou Milana Jurčiny a Michala Řepíka, které však mířily mimo. V závěrečných minutách ještě sparťané zahrávali přesilovou hru, ale Vladimír Sobotka z pravého kruhu minul. Půlminuty před konce už za vyrovnaného stavu orazítkovala Nurmiho střela tyčku sparťanské branky, což poslalo utkání do prodloužení.


Okamžitě po vhazování Roman Horák vyvezl kotouč, obkroužil branku, jenže Vladimír Sobotka jeho pobídku usměrnil jen nad branku. Hra se následně přelévala ze strany na stranu, oba celky hrály opatrně, ale rozhodnout mohli sparťané. Povedenou střelu Patrika Prymuly si však Andrej Karejev pohlídal, tudíž musely určitě vítěze až samostatné nájezdy.


V samostatných nájezdech se z deseti exekutorů prosadil jediný. Na štěstí pro sparťany se mezi úspěšné střelce zapsal Filip Chlapík, který našemu týmu vystřelil důležité vítězství a zisk druhého bodu.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Pro oba týmy to byl těžký zápas. Myslím si, že máme za sebou velmi kvalitní prověrku. V první třetině jsme byli lepší, naopak ve druhé třetině si soupeř vytvořil šance a byl na koni. Ve třetí třetině už to bylo velmi vyrovnané. Jsme rádi, že jsme získali cenné dva body. Na domácí odvety se všichni už moc těšíme."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila