V brněnské nemocnici se pacienti olizují! Trtílek kvůli pandemii k Oliverovi neodjel
Strávníky ve svatoanenské nemocnici hýčká kuchař Michal Trtílek (30). Ten se chystal odjet na stáž ke slavnému kuchaři Jamiemu Oliverovi do Londýna, pandemie covidu jej ale od sbalených kufrů ze dne na den přivedla z luxusního hotelu Borgo Agnese do nemocniční kuchyně!
Kuchař ale nelituje. Vaření pro 1300 strávníků denně jej motivuje. „Jde o neuvěřitelný rozdíl, hlavně v množství vaření. Také v práci se surovinami. Zatímco v Borgu si člověk ukázal a dostal vše, co chtěl, tady je to naopak. Do poslední chvíle nevíte, co vám do kuchyně přijede,“ svěřil se. Práce v špitální kuchyni je podle něj navíc mnohem fyzicky náročnější než v hotelu. „Taháte těžké věci, vše děláte ve velkém množství,“ usmívá se. Výzvu vařit pro lékaře a sestřičky nebere Michal jako krok zpátky. „To v žádném případě. Jde jen o jiný druh gastronomie. Sám pro sebe jí říkám kotlařina. Naučil jsem se tu pracovat v obrovském kolektivu lidí,“ pochvaluje si.
Ze 400 na 1300 strávníků
Nemocniční vaření Trtílek se svými kolegy neuvěřitelně pozvedl. „Před dvěma lety jsme měli čtyři stovky strávníků, dnes chodí na obědy třináct set lidí,“ vysekl poklonu svatoanenské gastronomii ředitel špitálu Vlastimil Vajdák (48).