Kdy začít sklízet: Jak poznat, že je dýně zralá?

Obecně můžeme říct, že sklizeň dýní začíná koncem srpna a trvá přibližně dva měsíce. Pokud plánujete zeleninu skladovat, je třeba, abyste sklidili opravdu dostatečně vyzrálé plody. To poznáte hned podle několika věcí. Tou první je barva. Pokud je výrazná, značí to, že je dýně zralá. Zároveň ale musí být slupka matná a tvrdá.

Dalším znamením zralosti je suchý a dřevnatý stonek. Podle něj snadno poznáte, že je růstová fáze ukončena. Poslední charakteristikou pak je dutý zvuk, který uslyšíte, když na ni poklepete. Sklizeň neuspěchejte. Pozor si ale dejte na první mrazíky. V té době byste už měli mít dýně pod střechou, jinak je mráz poškodí a ke skladování už nebudou vhodné.

 

Dosušte je

Po sklizni ale dýně hned neukládejte. Je dobré je pár dnů nechat dosušit. Před tím je ale důkladně umyjte, aby se ve zbytcích půdy na povrchu nemohly množit bakterie a plísně. Pokud vám bude přát počasí, bude teplo a slunečno, můžete plody přes den nechat venku.

Trouba pomůže

V případě deštivého podzimního počasí je pak můžete opatrně dosušit v troubě. Nechte je tam nejméně půl dne při teplotě kolem třiceti stupňů Celsia. Pokud je pěstujete třeba na chatě nebo chalupě a máte k dispozici kamna, můžete je dosušit v jejich blízkosti. Pozor ale, abyste je neupekli. Ani v tomto případě by teplota neměla přesáhnout třicet stupňů.

Jak je uskladnit?

Dosušené dýně můžete uskladnit. I když vypadají téměř nezničitelně, jsou překvapivě křehké a citlivé na "oťuky". Zacházejte s nimi proto citlivě. Při uložení dbejte na to, aby se jedna druhé nedotýkala. Nejvhodnější pro jejich uložení je suchá, dobře větraná místnost s teplotou pohybující se mezi 10 až 18 °C.

Ideální vzdušná vlhkost by se měla pohybovat mezi 50 až 75 %. Pozor na vyšší hodnoty, dýně by brzy začaly plesnivět a hnít. Plody uložte do přepravek nebo lísek vystlaných slámou nebo je zavěste do sítěk či starých plátěných tašek. Pokud jich máte víc, můžete je klidně nechat i na zemi. Vždy je ale podložte slámou nebo alespoň kartonem. Nezapomeňte plody průběžně pravidelně kontrolovat.

Nevíte, co z dýně uvařit? Recepty na polévku, rizoto a báječný koláč najdete ZDE >>